Planta care previne și vindecă bolile FICATULUI – Armurariul

Armurariul este considerat cel mai bun remediu în hepatoterapie, datorită efectelor sale hepatoprotectoare și curative asupra ficatului. Dintre plantele cu cea mai mare eficiență antihepatotoxică, pe primul loc se află armurariul (Sylibum marianum).

Are efecte antitoxice asupra ficatului În scop medicinal se folosesc fructele plantei, din care au fost izolate cel puțin 3 substanțe active: silybina, silydianina și silychristina. Acestea fac parte dintr-un complex cunoscut sub numele general de silymarină.

Regenerează celulele hepatice lezate Armurariul este foarte eficient în protejarea celulei hepatice de substanțele toxice și de consumul excesiv de alcool. Silybina are de asemenea efecte hepato-regeneratoare extraordinare. Oamenii de știință au testat acest compus pe culturi de hepatocite și au observat că acesta stimulează formarea de celule hepatice noi. Pe lângă faptul că protejează membrana celulelor hepatice, complexul silymarinic ajută inclusiv la refacerea celulelor lezate.

Pentru prepararea infuziei se folosesc 1 ½ lingurițe de fructe de armurariu proaspăt măcinate la 1 cană cu apă clocotită. Se beau câte 2 căni pe zi. Prima cană se bea dimineața, înainte de masă, după care se stă în pat, culcat pe partea dreaptă 20 de minute. A doua cană se împarte în două rații egale, care se vor bea după celelalte două mese principale. Pentru a avea eficiență, acest ceai trebuie consumat pe o perioadă de 2 săptămâni. Acest tratament poate cauza efecte secundare la persoanele cu tensiunea arterială mare, dar și la alte persoane care nu tolerează acest ceai: colici abdominale, diaree, prurit.

Comentarii

comentarii