POlitia avertizeaza: NU transportaţi persoane necunoscute în apropierea frontierei de stat!

În ultima perioadă, poliţiştii de frontieră au instrumentat mai multe cazuri de trafic de migranţi la frontiera de stat cu Serbia şi Ungaria, fiind depistate persoane din state cu potenţial migrator sau solicitanti de azil in Romania în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, care au fost sprijinite sau călăuzite de cetăţeni români.

Din cazuistica înregistrată a reieşit faptul că majoritatea migranţilor apelează la serviciile unor persoane sau societăţi comerciale care practică servicii de taximetrie şi transport pe raza judeţului Timiş, Arad, Bihor etc., oferind în schimb sume de bani peste contravaloarea reală a serviciului prestat şi solicitând de la taximetrişti sau conducătorii auto detalii şi informaţii despre modul cum pot ajunge în mod ilegal în Serbia sau Ungaria.

În acest sens, apelăm la sprijinul cetăţenilor care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 0219590 (serviciu telefonic care funcţionează non–stop) în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.

Totodată, reamintim că „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi art. 263 Cod penal”.

Purtător de cuvânt
Inspector de politie
Nicola Petre

Comentarii

comentarii