Politia Locala Resita – Pe post de bodyguarzi platiti din bani publici?

Fapt incredibil la Reşita în timpul concertelor organizate de Primărie în Centrul Civic cu ocazia Zilelor Resitei: poliţiştii de la Poliţia Locală – poliţişti plătiţi din banii reşiţenilor, fac mai nou pe bodyguarzii şi ,,gorilele” vedetelor. Mai exact, sâmbătă seară, în timpul concertelor susţinute de către Adda, Shift și The Motans, domnii poliţişti au interzis reprezentanţilor presei………să filmeze şi să fotografieze ,,artiştii”. Aveau acest drept doar dintr-un singur punct sau cât mai departe de scenă. Ce să le explici acestor indivizi de unghiuri de filmare, de poziţii, de imaginile cât mai bune care vor intra la televiziunile naţionale ?! Ba mai mult, limbajul folosit de ,,gorilele – comunitari” în comunicarea cu jurnaliştii, a fost unul de joasă speţă: ,,vezi că te iau pe sus, vezi că te salt şi te duc la dubă” ,,înţelege că nu te las să filmezi, avem contract cu artiştii” sau – ,,artistul x are contract de exclusivitate cu televiziunea y şi mi-a spus să nu las pe nimeni să-l filmeze” etc. Răspunsuri şi declaraţii halucinante. Înțelegeam că aceste surprize și exces de zel să vină eventual de la personalul de pază al cântăreților, dar nu putem înțelege comportamentul ,,localilor”. Să înţelegem că Poliţia Locală Reşita este vreo un SRL în cadrul primăriei Reşita şi noi nu ştim? Că își permite să încheie contracte private de care conducerea primăriei nu știe?

În aceste condiţii, până la lămurirea situaţiei, ne rezervăm dreptul de a nu mai relata nimic din ce se va întâmpla în continuare la Zilele Resitei. Dar asta ar însemna ca cititorii să fie lipsiţi de anumite informaţii şi dânşii nu au nici o vină pentru comportamentul iresponsabil sau excesul de zel al unor indivizi care din întâmplare poartă haina ce ar trebui să le confere respect şi care sunt plătiţi din banii publici.

În cazul în care a fost încheiat un contract între Poliția Locală și reprezentanții ,,artiștilor” – dorim să fie făcute publice condițiile în care a fost încheiat acest act, valoarea contractului, avizul biroului juridic prin care se certifică faptul că actul este valabil și nu încalcă anumite prevederi sau nu vine în contradicție cu activitatea Poliţiei Locale și dovada că banii au ajuns în contul Primăriei Reșița. Altfel – lucrurile iau o altă întorsătură și cineva trebuie să răspundă pentru asta, pentru excesul de zel total aiurea. Și în plus, ținuta purtată de agenții de ordine a avut darul să irite publicul. ,,Ăstora le mai trebuie un scut şi o mitralieră pe piept. Nu vedeți ce uniformă au, de parcă am fi aici pe câmpul de luptă și nu la distracție. Fetița mea se teme de ei când îi vede așa de încotoşmănaţi în uniformele astea negre care efectiv agresează privirea. În plus, bâta aia și cătușele de le poartă la vedere, strică tot cheful si pofta pentru spectacolul de aici” – spune o spectatoare. Le stătea mult mai bine în uniforma pe care o știm cu toții” mai adaugă o altă spectatoare.

Legat de această situație, unul dintre cititori ne-a trimis un punct de vedere făcut public pe facebook.

Iată ce spune reșițeanul S. Ando legat de acest aspect: ,,Această paradigmă a obedienței directorului Ciati, vine dintr-un context în care toată lumea are voie să filmeze, doar presa nu. Servitutea (D-)lui Ciati a fost îndeplinită cu profund profesionalism, căci misiunea sa era una clară… dacă nu apar babele cu pătrunjel, mărar sau flori de pădure în perimetrul zonei de spectacol, atunci segmentatul regiment al miliției – poliție locale să abuzeze și să agreseze jurnaliștii. O simplă privire pătrunzătoare, mai mult decât permite bariera cunoașterii, sau un singur cuvânt de interdicție, către o parte a presei libere și independente, înseamnă agresiune. Ne așteptăm ca la următoarele conferințe de presă, organizate de miliția-poliția primăriei, presa să fie ținută în buda instituției, acolo de unde va lua notițe prin sifonul scurgerilor de informații. Probabil, la prima ședință a CL se va da și o HCL pentru ducerea la îndeplinire a acestui calvar medieval, numit – presa liberă din România.

Bey aceștia din primărie, judecătorie, miliție locală și alte rațe de pe lacul lebedelor, dacă n-ar exista presa ați murii dracu de foame, și nici nu v-ar promova vreo A3, ProTv, B1Tv sau BanatTv. Măsuri don premar, măsuri, nu doar vorbe fără fapte.”

NR: Se pare că au reapărut postacii de serviciu, nu-i aşa? Au apărut o serie de comentarii total aiurea. Mulți au citit, dar nu au înțeles care este problema de fapt.

1. Un angajat al municipalității trebuie să folosească un limbaj adecvat, să abordeze o anumită atitudine când interacționează cu ,,publicul”.
1. Problemele gen ,,exclusivităţi, imagine, etc” se rezolvă de către staff-ul artistului, de oamenii lor. În niciun caz de către un angajat plătit din bani publici. Treaba agenților este să asigure liniștea și ordinea la locul manifestării, nu să facă pe bodyguarzii sau ,,gorilele vedetelor”. Dar, în primul rând este vorba de felul de a vorbi, de a te adresa cuiva.

Comentarii

comentarii