Politistii de frontiera la ora bilantului

Ieri, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara s-a desfăşurat şedinţa de “Evaluare a activităţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara pe anul 2016”.

Cu acestă ocazie, în prezenţa domnului chestor principal de poliţie Haralambie Dumitru, Adjunct al Inspectorului General al Poliţiei de Frontieră Române, a domnului Mircea Băcală, prefect al judeţului Timiş, precum şi a reprezentanţilor altor instituţii de cooperare, domnul chestor de poliţie dr. Iancu Nicolaie, şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara a prezentat rezultatele obţinute de structurile din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara pe parcursul anului 2016.

În anul 2016, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara a urmărit îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţia în vigoare, atât în ceea ce priveşte optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, cât şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere.

REZULTATE OBŢINUTE ÎN ANUL 2016:

PE LINIE OPERATIVĂ
o Valorile de trafic înregistrate în punctele de trecere a frontierei au fost de aproximativ 4.454.000 treceri persoane şi 1.555.700 mijloace de transport.
În anul 2016 au fost constatate 3256 de fapte ilegale dintre care 982 de infracţiuni şi 2274 de contravenţii. Cele mai multe acte ilicite descoperite au fost pe linia migraţiei ilegale, inclusiv falsul şi uzul de fals – peste 562 fapte – urmate de contrabanda cu produse accizabile, braconajul piscicol şi infracţiunile de natură economico-financiară.

Migraţie ilegală
o în urma misiunilor de supraveghere si control a frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au depistate peste 600 persoane în trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei. De asemenea, cea mai multi dintre ei au acţionat organizaţi in grupuri de migranţi, fiind reţinuţi 30 de traficanţi sau complici.
o faţa de 934 cetăţeni străini nu s-a permis intrarea în România ca urmare a faptului că nu îndeplineau condiţiile legale.

Contrabanda
În cursul anului 2016 au fost constatate un număr de 114 cazuri de contrabandă cu tigari, în care au fost implicate 244 persoane. Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la sectoarele poliţiei de frontieră Naidăş, Drobeta Turnu Severin, Moraviţa, Jimbolia, S.T.P.F. Timiş, Mehedinţi şi Caraş-Severin.
În cazurile de contrabandă au fost confiscate un numǎr de 157.777 pachete ţigǎri, în valoare de 1.893.324 lei.

Alte bunuri descoperite:
· 447 litri alcool
· 46 kg. tutun
· 1600 tuburi pentru ţigări
· 5600 filtre de ţigarete
· 213 articole de îmbrăcăminte
· 259 produse cosmetice,
· 30 parfumuri,
· 60 gr metamfetamina,
· 13,4 kg cannabis,
· 439 articole pirotehnice

Traficul cu autovehicule furate
În anul 2016, în urma acţiunilor desfăşurate au fost descoperite 19 autovehicule semnalate ca fiind furate, la sectoarele poliţiei de frontieră Sânnicolau Mare, Drobeta Turnu Severin, Naidăş , Jimbolia si Moraviţa.
În urma verificǎrilor efectuate s-a constatat cǎ autoturismele, conduse de către cetăţeni români, sârbi şi italieni figurau ca fiind furate din Italia, Serbia, Bulgaria, Franţa, Belgia, Danemarca şi Slovacia.

Braconajul piscicol
Au fost constatate 62 cazuri de braconaj, deţinere şi folosire la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, săvârşite de către 82 cetăţeni români si 2 cetăţeni sârbi.
Au fost confiscate 772,69 kg peşte, 16 ambarcaţiuni, 13 motoare si 86 unelte de pescuit.
Cele mai multe cazuri au fost constatate la sectoarele poliţiei de frontieră Moldova Veche, Porţile de Fier II, Gârla Mare , Orşova şi Berzasca.

CAZURI SEMNIFICATIVE

1.În luna ianuarie 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Lunga au depistat 60 de migranţi din Pakistan, Maroc, Somalia, Iran şi Sudan, în timp ce intenţionau să treacă ilegal frontiera din Serbia in Romania.
Persoanele în cauză au declarat că au plecat din ţările de origine, traversând Turcia, Grecia, Macedonia şi Serbia, cu intenţia de a ajunge în Spaţiul Schengen, pentru a-şi găsi de lucru.
În cauză s-a întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat.
Poliţiştii de frontieră le-au întocmit celor 60 de bărbaţi documentele de readmisie si i-au predat Serviciului pentru Imigrări Timiş pentru finalizarea procedurilor specifice.

2. Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin aparţinând Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, sub directa coordonare a prim procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vânju Mare, în cooperare cu Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mehedinţi şi cu sprijinul de specialitate al poliţiştilor din cadrul Departamentului de Operaţiuni Speciale Mehedinţi au descins pe timpul unei acţiuni desfăşurată pe linia combaterii traficului cu ţigări, în cinsprezece locaţii din judeţele Mehedinţi şi Dolj, folosite de traficanţii de ţigări ca depozite ilegale.
Din locaţiile respective şi în urma flagranturilor realizate poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de 12548 pachete cu ţigări în valoare de 150576 de lei .
În urma efectuării percheziţiilor la locuinţele aparţinând lui C. Gheorghe, B. Vasile, V. Ion, P. Nicolae şi N. Dan toţi cu vârste cuprinse între 29 şi 61 de ani, domiciliaţi pe raza judeţului Mehedinţi şi Dolj poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitate 6328 de pachete cu ţigări mărcile Marble Ashima, Rothmans fără marcaje fiscale în valoare de 99456 lei.
Dealtfel în perioada monitorizării activitatii infractionale, politistii de frontiera au descoperit si retinut in vederea confiscarii alte 6220 depachete cu tigari diferite mărci provenite din contrabanda, în valoare de peste 75936 lei.
Ţigările, în valoare totală de 150576 lei au fost confiscate, iar în cauză s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „contrabandă şi deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriului României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 10000 de ţigarete şi colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia”

3. În luna august, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa au observat, cu ajutorul sistemului de supraveghere cu termoviziune, două persoane care se deplasau pe jos, pe câmp, dinspre Serbia, spre teritoriul României.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că aceştia sunt cetăţeni sârbi, în vârstă de 46, respectiv 24 ani.
La primele verificări s-a constatat că aceştia aveau asupra lor un bagaj, în care s-au găsit 10 pungi cu o substanţă vegetală cu miros înţepător, în greutate de aproximativ 12,6 kg.
În cauză s-a efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, contrabandă calificată şi introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul sau exportul de droguri de risc, fără drept.

COOPERARE :
In cursul anului 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Timişoara au participat la 55 operaţiuni comune, organizate de Agenţia Europeană FRONTEX, la frontiera terestră, în state precum: Grecia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Polonia, Ungaria, Franţa, Spania, Croaţia, Letonia, Olanda şi Italia.
Totodata au fost desfasurate actiuni specifice Politiei de Frontiera, in cadrul carora s-a colaborat cu structuri ale politiei, autoritatii vamale, cu alte structuri cu atributii la frontiera, precum Serviciul Pentru Imigrari, Garda Financiara, A.R.R., A.J.V.P.S., I.J.J. si altele.
In a doua jumatate a anului 2016, a fost intarit dispozitivul de supraveghere al frontierei de stat la granita cu Serbia, sens in care poliţiştii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Timişoara au desfășurat acțiuni comune împreună cu jandarmi de la I.J.J. Timiş şi poliţişti de la I.P.J. Timiş. Echipajele de la sol au beneficiat de sprijinul unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie care a executat misiuni de supraveghere aeriană în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara.

Resurse umane
– în domeniul pregătirii profesionale, peste 338 poliţişti de frontieră au participat la cursuri organizate de către instituţiile de învăţământ ale P.F.R. şi M.A.I.
– un număr de 128 poliţişti de frontieră au fost recompensaţi atât prin mulţumiri scrise, cât şi prin avansare înaintea îndeplinirii stagiului minim în grad, pentru activitatea depusă în îndeplinirea misiunilor de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere, iar 44 poliţişti de frontieră au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare;

CONCLUZII
-Structurile din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au acţionat pentru supravegherea şi controlul frontierei în zona de competenţă sprjinindu-ne pe un sistem de analiză de risc, ce respecta standardele europene, fiind realizat atât la nivel operaţional, cât şi la nivel tactic.
-Cooperarea interinstituţională internă şi internaţională s-a bazat pe un schimb operativ de informaţii, participarea la acţiuni de supraveghere a frontierei în comun şi a continuat să se dezvolte, fiind fundamentul implementării managementului integrat al frontierelor.
– Astfel, in ultimul an, I.T.P.F. Timisoara, prin structurile sale au contribuit activ la mentinerea climatului de siguranta publica in zonele de competenta, participand impreuna cu lucratori ai politiei si jandarmeriei, la misiuni specifice, in sistem integrat, precum si la activitati impuse de anumite situatii de urgenta.

PRIORITĂŢI 2017
– asigurarea unui înalt nivel de supraveghere şi control al frontierelor, respectiv prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi a infracţionalitătii transfrontaliere în zona de competenţă;
– continuarea procesului de pregătire a poliţiştilor de frontieră la nivelul standardelor Schengen;
– desfasurarea unor activitati sistematice de cooperare cu toate structurile cu atributii la controlul trecerii frontierei de stat in cadrul carora se vor organiza actiuni comune in domeniul prevenirii si combaterii migratiei ilegale, infractionalitatii transfrontaliere şi a contrabandei.

PURTĂTOR DE CUVÂNT
Inspector principal de poliţie,
Nicola Petre-Ionuţ

Comentarii

comentarii