Polițiștii explică cum funcționau „fabricile de facturi“ ale rețelei din care făceau parte și judecători
Din grupul infracțional constituit la Reșița, a făcut parte și lichidatorul judiciar Ion Tudor , de la „Tudor și Asociații SPRL“, care, practic, deținea controlul absolut în interiorul grupului pus pe căpătuială. Ion Tudor, tatăl său și sora sa apăreau în acte ca asociați și administratori în zeci de firme, inclusiv în cele care aveau obiect de activitate contabilitatea, arhivarea, recuperarea creanțelor și lichidarea unor companiilor aflate în insolvență. Datorită renumelui câștigat în timp, au reușit să convingă administratorii unor firme în vederea emiterii unor facturi fiscale fictive cu care, lichidatorul judiciar proceda la majorarea nereală a cheltuielilor, și implicit, la deducerea TVA, ori la retragerea unor sume mari de bani provenite de la firmele aflate în insolvență sau pentru valorificarea bunurilor din insolvență.
Într-un comunicat de presă al Poliției Române este prezentat explicit mecanismul pus la cale de Ion Tudor. „Acesta ar fi înfiinţat, ulterior, mai multe societăți comerciale, aşa-zise «fabrici de facturi», palierul 1 infracţional, care nu-şi declarau toate veniturile şi emiteau facturi neînregistrate în contabilitate, către alte firme implicate în activitatea infracţională.
«Fabricile de facturi» au funcționat o perioadă de timp relativ scurtă, după care au fost radiate de membrii grupării.
De asemenea, firmele din palierul 2 ar fi emis facturi către firmele de pe palierul trei, circuitul financiar fiind în sens invers celui al documentelor, respectiv banii fiind transferați de la palierul 3 către palierul 1 prin intermediul firmelor de pe palierul 2, iar apoi din conturile firmelor situate pe primul palier, sumele au fost retrase în numerar.
După implicarea în circuitul infracțional, aceste societăți au fost radiate, iar locul acestora a fost luat de altă societate comercială cu același profil de activitate, care a fost înființată înainte de radierea societății comerciale, care urma a fi înlocuită, iar documentele justificative și contabile ale firmelor radiate au fost distruse cu scopul de a împiedica efectuarea de verificări de către organele de control.
Astfel, aceste societăți nu au achitat la bugetul de stat impozitul pe profit și T.V.A. aferente facturilor emise către firmele situate pe palierele 2 și 3“, se arată în comunicat.
Activitatea infracțională ar fi fost pusă în practică, cu scopul ca niciuna dintre societățile implicate în circuit să nu achite la bugetul de stat impozit pe venit/profit şi T.V.A..
DIICOT – Structura Centrală a pus în aplicare 13 mandate de aducere, emise pe numele unor persoane bănuite de infracţiuni economice. Între acestea judecătorul Maldea, un notar, un evaluator și o fostă angajată a SC „Tudor și Asociații“.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 6 milioane de lei.
Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activităţii infracţionale în cauză.
Preluare integrala www.argument-cs.ro
– See more at: http://argument-cs.ro/content/poli%C8%9Bi%C8%99tii-explic%C4%83-cum-func%C8%9Bionau-%E2%80%9Efabricile-de-facturi%E2%80%9C-ale#sthash.TBeApJEi.dpuf