VIDEO Blestemul cuprului – Sahara de Banat cu poluare masivă cu praf şi steril de minereu de cupru la Moldova Nouă

,,În România există 210 situri contaminate, în care poluarea este dovedită cu ample analize de mediu. Alte 1.183 sunt potenţial contaminate, adică există informaţii privind poluarea, însă fără analizele omologate. La nivel naţional există 210 situri contaminate – adică ariile respective au fost testate şi poluarea este dovedită – şi alte 1.183 de situri potenţial contaminate. Acestea din urmă sunt definite în Strategie Naţională privind Siturile Contaminate şi Potenţial Contaminate adoptată în august 2015 de Guvernul României drept situri despre care există informaţii că acolo au fost desfăşurate în trecut activităţi poluante, însă nu au fost efectuate testele necesare (bilanţ de mediu nivel II sau raport de evaluare a riscului) pentru a se dovedi contaminarea”. Preluare adevarul.ro

Judeţul Caraş Severin este cu siguranţă unul dintre cele mai poluate judeţe din ţară şi poate , una dintre cele mai poluate zone ale Europei. În zona Văilor Bârzavei şi Caraşului, în perimetru Maidan- Ciudanoviţa- Doman- Văliug, de ani de zile de când au fost sistate exploatările la exploatările miniere, oamenii au parte de radiaţii. În apele Caraşului se scurg apele radioactive care spală deponeurile de steril de la fostele mine de uraniu de la Ciudanoviţa şi Lişava. În sudul județului, în zona Moldova Nouă, pe malul Dunării, praful provenit de la iazurile tehnice decanatare, poluează orașul și Clisura Dunarii. La fel se întâmlă în zona Sasca Montană. Orașul Anina, este sufocat de haldinele de steril, exact ca la Dognecea și la Bocșa, Ocna de Fier. La Rușchița, apa este poluată cu praf de marmură.

Câteva mii de locuitori din Oraşul Moldova Nouă din judeţul Caraş Severin, au parte de cel mai urât tratament din câte se pot aplica unei comunități: ori de câte ori bate vântul mai tare, nori înecăcioşi de nisip şi de praf acopere oraşul în mare parte. Cartierul Vlaşchi Crai este acoperit cu praf, cu nori de nisip fin provenit de pe iazul tehnic de decantare de la Tăuşani de pe malul Dunării. Ața cum s-a întâmplat și miercuri 9 februarie – când praful a fost adus din nou peste Vlașchi Crai. Norocul oamenilor a fost în ploaia care a venit spre seară și a potolit vântul și praful. Ba mai mult, apa a luat și praful adus de vânt.

Oraşul Moldova Nouă din judeţul Caraş-Severin, ori de câte ori bate vântul mai tare, este acoperit de un nor de praf, deoarece la S.C. Moldomin nu se lucrează de mai mulţi ani iar iazul tehnic de decantare este secat. Iazul de decantare este plin cu nisip tehnologic foarte fin, de culoare albă, rezultat în urma obţinerii cuprului din minereul de bauxită.

Societatea Moldomin din Moldova Nouă este închisă de peste 12 ani, acum fiind în stadiul de faliment. Odată cu disponibilizarea angajaţilor, a fost oprită şi staţia de pompare care asigura umplerea cu apă a lacului. Mai departe, hoții au furat tot ce se putea fura: de la pompele de apă şi până la cablurile electrice de alimentare.

Cel mai grav este că norii de praf sunt purtaţi peste Dunăre în localităţile din Serbia şi din această cauză, nu de puţine ori, România a fost în pragul unor scandaluri internaţionale din cauza poluării. De această dată se pare că România va fi trasă într-un proces internaţional.

Particulele de nisip sunt aşa de fine încât praful intră în maşină, în casă, chiar şi în cratiţa cu mâncare. Primăria Moldova Nouă se declară neputincioasă fiindcă nu are ce să facă. Cel puţin aşa se declară. Cum primarul sau viceprimarul nu au fost de găsit, am luat de bune vorbele șefului de la Investiții.

Dunele de nisip sunt luate de vântul care îl transportă peste oraş. Oameni curăţă străzile de praf . În ultimele şase luni, în Vlaşchi Crai au murit 30 de oameni. Oare asta nu dă de gândit nimănui?

O alta bunică spune că are nepoţii bolnavi din cauza prafului, că s-a săturat de România şi că nimeni nu face nimic. Imaginile sunt parcă din deşert: o bătrână merge cu năframa pe cap şi este legată cu o alta la gură şi spune ,,că-i intră praful în gură şi o astupă”.

Vara, legume şi grădinile sunt pline de praf, la fel străzile şi pervazurile ferestrelor. Acelaşi praf a fost dus de vânt peste Dunăre la vecinii sârbi. Şi cu toate acestea, nimeni nu face nimic. Doar Garda de mediu a intervenit. Au fost aplicate amenzi pe care nu le-a plătit nimeni și atât.

Cei mai iritaţi sunt sârbii. Aceştia spun că sunt în pragul unui scandal diplomatic, pentru că, susţin surse din Serbia, particulele fine de nisip de pe iaz conţin şi metale grele. Se pare că aceasta este cauza numărului crescut de cazuri de cancer în localităţile sârbeşti de peste Dunăre.

Soluţia ar fi chiar la Stat. Doar de acolo se pot primi fonduri pentru ecologizarea zonei. Mai ales că vorbim de zone ce se bucură de protecția legii fiind zonă și arealuri protejate.

,,Uitaţi cum a intrat praful în casă, avem gurile acoperite cu măşti antipraf, vara, florile sunt încărcate de steril. Degeaba sunt scuturate fiindcă cu siguranţă vor muri” spune Iva Mihailovici- membru al Uniunii Sârbilor din Moldova Nouă.
O femeie arată cum scutură praful din salată. ,,Uitaţi aici, cred că sunt 200 de grame de praf între frunzele de la plantele astea. Nici găinile nu o mănâncă aşa” spune Liubiţa Mihailovici. Vecina de peste drum, Lucia Draghicievici, arată bucătăria ei. ,,Este plină de praf, oala cu mâncare dacă nu este acoperită se umple şi ea. Friptura scârţâie între dinţi de la praf. Chiar nu se mai poate aşa. Nu contează că a fost Paştele, că este Crăciun, noi suntem poluați tot timpul. Am lucrat zilnic ca să adun praful”. ,,Oamenii se îmbolnăvesc şi nu mai scapă, cu toate că merg pe la doctori la Timişoara” spune Jiva Marco.

La realizarea materialului, în prima parte s-au folosit imagini de arhivă și declarații ale locuitorilor realizate în anii 2014 și 2015. Restul materialului video a fost realizat joi – 10 februarie cu sprijinul președintelui GEC Nera, Cornel Sturza Popovici, cel care și explică ce dedesubturi sunt la Moldomin și Moldiva Nouă și de ce nu se dorește rezolvarea problemei.

Comentarii

comentarii