Poveste din lumea pemilor banateni – Fabrica de componente electronice în vârful muntelui VIDEO

La Gârnic, un sat izolat din sudul Banatului locuit de o micuţă comunitate de etnie cehă, funcţionează de reo 16 ani, o făbricuţă la care lucrează doar localnicii şi câţiva săteni din localităţile învecinate. Gospodinele dau de mâncare la porci, bărbaţii pun coasa în cui şi în fiecare zi, la ora începerii schimbului, oamenii sunt la poarta micuţii făbricuţe. Întreaga producţie – în principal bobine şi transformatoare, merge la export, în Cehia.

Pentru micuţul sat de pemi, aşa cum li se spune cehilor aduşi de împărăteasa Maria Tereza în sudul Banatului acum vreo 200 de ani, făbricuţa de componente elctronice este o adevărată mană cerească. Ea a luat naştere în urma unei întâlniri la un festival folcloric al etniei cehe, dintre o delegaţie din Cehia şi autorităţile locale. Este strict meritul localnicilor, fără nici un ajutor de la judeţ sau de la Bucureşti.

Satul nu are foarte mulţi locuitori – au mai rămas vreo 300 de suflet, copii preşcolari şi cetățeni de vârsta a treia. Tinerii au emigrat în Cehia, iar cei care au rămas în sat, acum au şansa să muncească aproape de casă, în făbricuţa înfiinţată la începutul anilor 2000, de către un investitor din Cehia. În prezent, în făbricuţa de la Gârnic lucrează 36 de localnici.

Majoritatea gârnicenilor sunt oameni cu vârsta de peste 40 de ani. În afară pensiilor şi banilor trimişi de copii aflaţi la muncă în Cehia, micuţa fabrica este singura sursă de venit pentru cei aproape 40 de angajaţi şi familiile acestora.

Comentarii

comentarii