PREGATESTE-TE DE GER! Cum va fi vremea in ultimele zile ale anului 2012 si cum incepe 2013

ger ninsoare noapteaUltimele zile din 2012 aduc gerul si vantul la ordinea zilei. Potrivit meteorologiilor, 2013 va incepe cu vreme rece, in unele zone ale tarii vor aparea precipitatii, doar sub forma de ploaie.

Sambata, vremea intra intr-un proces de racire, astfel ca noaptea mercurul din termometre va cobori sub pragul de ger cu precadere in regiunile aflate in nordul, nord-estul si centrul teritoriului. Presiunea atmosferica va fi in crestere spre 764 milimetri coloana de mercur si prin urmare soarele preia treptat controlul asupra cerului. Doar prin sud-vestul tarii, iar in prima parte a zilei si in extremitatea sudica mai raman cativa nori rataciti ce scutura putine precipitatii slabe, mai ales sub forma de ploaie. Vantul se agita in partea de sud-est, asa ca dimineata ceata isi face aparitia in special in Transilvania. Temperaturile maxime se vor incadra intre -7-6 grade in estul Transilvaniei si nordul Moldovei si 56 grade in Dealurile de Vest.

Sambata, vremea se raceste si la munte, iar noaptea se lasa gerul ce se va resimti si in orele diminetii. Soarele tine agenda zilei si doar prin Carpatii Meridionali si prin Muntii Banatului mai raman cativa nori ce scutura putini fulgi de nea. Vantul nu este suparator, iar pe vai si in depresiuni, mai ales in primele ore este posibil sa apara ceata si chiciura. Dat fiind stratul de omat, prezent cel putin in limite satisfacatoare in zona Carpatilor Meridionali si Orientali, muntele ramane o destinatie preferata pentru vacanta. Trebuie insa sa va puneti in bagaje haine destul de groase pentru ca temperaturile completeaza tabloul de iarna. Se va inregistra -1 grad la Predeal si Sinaia cota 1500, in timp ce la Stana de Vale vor fi in jur de 3 grade. Pe crestele cele mai inalte vor fi temperaturi ceva mai scazute, spre -6a”�-5 grade.

Ziua de duminica incepe cu o vreme geroasa indeosebi in Transilvania si moldova, iar mercurul in termometre ajunge chiar pana la minus 24 de grade in zonele depresionare. Soarele tine agenda zilei, dar cel putin in orele diminetii ceata este fenomenul meteo de interes, indeosebi pentru sudul si estul tarii, unde va fi asociata local si cu depunere de chiciura. Vantul se mai agita putin prin sudul Banatului si pe crestele montane inalte, iar amiaza vine cu temperaturi de la -6 grade in estul Transilvaniei si nordul Moldovei, pana la 67 grade in Dealurile de Vest.

Ultima zi a anului vine cu vreme rece, geroasa dimineata si in cursul noptii de Revelion indeosebi in moldova si in estul Transilvaniei. Cerul va fi aproape lipsit de nori, vantul nu are excese, asa ca ne putem bucura din plin de spectacolele organizate in aer liber. Numai prin zonele mai joase de relief, in special din sudul si estul tarii, ceata ar putea reduce vizibilitatea, dar asa mai curand in orele diminetii. Temperaturile maxime se vor situa de la -4 grade in moldova si in depresiuni pana la 56 grade in zona deluroasa din vestul si sud-vestul tarii, iar cele minime vor fi curpinse intre -12 si 0 grade, mai scazute in estul Transilvaniei spre -16 de grade.
Primele zile ale noului an aduc valori termice apropiate de normalul perioadei, cu maxime ce se vor situa intre -3 si 8 grade. Marti va mai fi ceata in zonele joase, cu precadere din regiunile extracarpatice, apoi precipitatiile isi fac aparitia treptat in toate regiunile tarii, incepand cu cele aflate in vestul si nord-vestul teritoriului.
rol.ro

Comentarii

comentarii