Pregătiri de Paști la Clocotici – Sărbătoare în satele de croați din jurul Reșiței – VIDEO

Credincioşii catolici, reformaţi şi evanghelici din România s-au aflat în aceste zile în febra pregătirilor pentru Paştile catolic. Rânduiala din preajma sărbătorii de Paşti este foarte importantă pentru comunitatea de credincioşi catolici din satele din împrejurimile Reșiței. Aici trăiește cea mai mare comunitate din diaspora croată din România. Sunt 7 sate în care croații sunt majoritari în proporție de 99%. Populație de etnie croată, indiferent din ce sat ar fi – au fost botezați de vecinii lor români ,,carașoveni”. Asta de la cel mai mare sat dintre cele 7 – Carașova.

Oameni gospodari și foarte credincioși, locuitorii din Clocotici s-au apucat de treabă încă de la începutul săptămânii. ,,Au fost aranjate casele și străzile, totul este lună iar în ferestre, alături de ornamentele de Paști, vor sta tradiționalele sfeșnice. Este un obicei la noi ca în noaptea de Înviere și în Săptămâna Luminată, ca și în zilele Crăciunului, la ferestre să ardă sfeșnice. Este o imagine ca din poveste. Azi voi tranșa mielul ajutat de tata, mai fac câte ceva și apoi sunt ajutor de bucătar. Îmi ajut soția la tot ce este de făcut în bucătărie. Așa am văzut la părinții mei, așa fac și eu acum” spune Marian Vlasici, stăpânul casei.

,,Întrucât ziua de vineri este dedicată reculegerii, gospodinele aleg să îşi prepare prăjiturile încă de joi, iar sâmbătă se prepară felurile de mâncare ce se vor servi duminică şi în zilele următoare. Această rânduială este păstrată din generaţie în generaţie în familiile de croați din localităţile din jurul Reșiței din județul Caraș Severin” ne-a spus Anka Vlasici – gazda care ne-a primit să filmăm în gospodăria familiei.

,,La noi există un obicei aparte. Totul începe cu pregatirea răchiei de prună fiartă cu zahăr caramelizat și fel de fel de arome. Dintre mâncărurile care se vor găti în aceste zile nu vor lipsi, în multe familii, preparatele din carne de miel.

Vinerea este post negru şi nu se pot gusta mâncărurile, aşa că în a ceastă zi se vopsesc ouăle. Şi…atât, pentru că e sărbătoare mare la carașoveni vinerea de Paşti şi nu se lucrează mai nimic decât strictul necesar. Anka Vlasici a fost ajutată în bucătărie în acest an în premieră la vopsitul ouălor de juniorul casei, de Viktor care are doar 5 ani.

Sâmbăta, este dedicată în primul rând preparării mâncărurilor din miel. Dar se gătește și porc și pasăre. Gospodinele vor face chiftele, şniţele, salată de boeuf, vinete cu maioneză, ouă umplute, dar nu cu maioneză, ci cu brânză cu verdeţuri. Ca de fiecare dată, o atenţie deosebită se va acorda supei și sarmalelor care sunt mai special fiindcă la Clocotici, sarmalelor li se pune și puțin usturoi sau leurdă. De aceste două preperate se ocupă cea mai în vârstă femeie din casă – ,,gaza cea mare” – Maria Vlasici.

Sâmbăta – toata ziua este  dedicată numai mâncărurilor. Să fie cât mai proaspete! Iar seara, când totul este gata, oamenii merg la biserică. Tinerii se îmbracă în costum popular și stau la loc de cinste lângă preotul satului. Bărbații stau în stranele din dreapta iar femeile în cele din stânga. ,,Toată lumea este îmbrăcată în haine noi ca să fie sănătoși tot anul. Este o tradiție ce este dusă mai departe din an în an și din generație în generație” spune și taica Petru Vlasici.

,,Avem o biserică mare, frumoasă. Poate cea mai frumoasă din zonă. Acum câțiva ani, cu ajutorul comunității, au fost montate sisteme de încălzire în scaune, au fost schimbate ușile și mobilierul învechit și s-au făcut reperații acolo unde a fost nevoie” spune primarul comunei Lupac, Marian Vlasici.

Comentarii

comentarii