Administratie

Pregatiri pentru alegerile din iarna – Jud. Caraş-Severin îi revin cinci deputaţi şi doi senatori

La sediul Palatului Administrativ a avut loc miercuri, 5 octombrie, prima sesiune de instruire a primarilor şi secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ privind organizarea în bune condiţii a alegerilor din luna decembrie. Alături de conducerea Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin, au participat la şedinţă şi reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente – Filiala Caraş-Severin, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Serviciului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
colaj-somn
În cadrul şedinţei au fost prezentate măsurile organizatorice pentru desfăşurarea corespunzătoare, în conformitate cu prevederile legale, a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Primarii şi secretarii au fost informaţi cu privire la cadrul legal care reglementează organizarea scrutinului, cu accent pe atribuţiile care le revin în mod direct. Prin urmare, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 636/2016, privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, primarii duc la îndeplinire următoarele: întocmesc şi tipăresc listele electorale permanente; asigură urnele de vot, urnele speciale şi cabinele de vot; informează alegătorii privind delimitarea secţiilor de votare şi sediile acestora; asigură locurile speciale de afişaj electoral şi amplasarea de panouri electorale; acordă sprijin reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale pentru instalarea echipamentelor necesare funcţionării Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal; acordă sprijin prefectului pentru exercitarea atribuţiilor cu caracter electoral ce îi revin, potrivit actelor normative în vigoare.
parlament
La nivelul judeţului Caraş-Severin, potrivit datelor comunicate de Biroul Electoral Central, numărul alegătorilor înscrişi în Registrul Electoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie 2016, este de 273.904.

Conform prevederilor art. 5 din Legea nr. 208/2015, senatorii şi deputaţii se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului, un senator la 168.000 de locuitori. Astfel, judeţului Caraş-Severin îi revin cinci deputaţi şi doi senatori.

Comentarii

comentarii