Premieră în Banat – Lumina învierii la CN “Traian Lalescu” din Reșița

Premieră și momente unice în viața spirituală a Reșiței și probabil, a Banatului Montan. Pentru prima dată, Slujba religioasă de Înviere, a avut loc și s-a ținut într-o unitate de învățământ. Mai exact, în capela ortodoxă a Colegiului Național Traian Lalescu, din Reșița. Mate- fizică, cum îi spun majoritatea. Iată ce spun participanții la acest moment uni și emoționant.

,,Se spune că Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinătății, și iată că bunul Dumnezeu a îngăduit ca pentru prima dată lumina învierii să fie primită și la capela Colegiului Național “Traian Lalescu”, Resița.
Slujbele pascale au început în Joia Mare cu Denia celor 12 Evanghelii, au continuat în Vinerea Mare prin slujba de punere în mormânt și cea a Prohodului Domnului, culminând sâmbătă noaptea cu Slujba Învierii Domnului.

Lumina a fost primită de peste 200 de persoane, în special tineri, dar și părinți, profesori, simpli credincioși. Prezența tinerilor în număr mare este încă o dovadă a faptului că proiectul Da EurHope a EurHome derulat în cadrul liceului, a prins rădăcină și deja aduce roade bogate.

Prin bunăvoința Domnului în această noapte a învierii, credincioșii au avut prilejul de a se bucura de prezența a trei preoți împreună – slujitori: Pr. Ioan Albu, Pr. Sorin Sfeia si Pr. Prof. Nicolae Chiosa – cel care are în păstorire elevii acestui liceu. Totodată, spiritul ecumenic s-a simțit și de această dată prin participarea alături de preoții ortodocși a părintelui romano-catolic Pr. Arhidiacon Iosif Csaba Pal.

După terminarea slujbei cei prezenți au avut ocazia de a sta de vorbă, de a ciocni un ou și de a servi din prinoasele pascale ce au fost sfințite în cadrul liturghiei.
Sentimentele celor prezenți au fost impresionante. Spre exemplu, o doamnă a mărturisit: “ Am mulțumit în noaptea aceasta Domnului și m-am rugat și pentru părintele Nicolae Chiosa! Am găsit în această școală o Biserică vie, în care prezența Celui Înviat se simte! Părintele Nicolae a transmis un mesaj natural de bucurie, recunoștință din care a rezultat foarte clar că tânărul – copilul, se află în centrul atenției, al educației. La un moment dat, spunea părintele: ,,Mulțumim vouă, părinților, că ne-ați dăruit copiii voștri datorită cărora suntem acum aici! Doamne, ce comori are Biserica Ta! “

De asemenea, tinerii au fost profund impresionați, spunând că aici s-au simțit acasă, un loc unde Duhul Sfânt și-a făcut simțită prezența, un loc unde s-au putut bucura pe deplin de Învierea Mântuitorului nostru.
Hristos a înviat!

Iată ce spun reșițenii despre acest eveniment unic: Peia Lucia: ,,O Noapte de Înviere deosebit de emoționantă! Părintele Chiosa a făcut un Întreg din ceea ce reprezintă Biserica și Școala, ambele factori de Lumină”

Elena Ștefănescu, cadru didactic:

,,Învierea, în unitatea dorită de El!!

A fost o trăire unică! Dumnezeu să binecuvânteze unitatea existentă deja între noi! Gustul unității adevărate este unic pentru că unitatea este Opera Lui Dumnezeu! Mulțumit părintelui Nicu Chiosa! Îi mulțumesc pentru că m-a invitat la acest moment fără egal și primul de acest fel!”

Comentarii

comentarii