Preocupări de pensionar european- vizită la Herculane

În timp ce pensionarii României se gândesc cum vor plăti gazele şi factura la încălzire în iarna care bate la uşă din pensiile și așa mici, aceeași categorie socială, dar din alte țări europene, nu știe cum să-și petreacă mai frumos și mai util anii de pensie şi timpul din viaţă care le-a mai rămas.

Câteva zeci de pensionari din Regatul Unit al Marii Britanii, au vizitat oraşul staţiune Băile Herculane. Până aici nu ar fi nimic ieşti din comun, dar dacă adăugăm faptul că aceştia au pornit într-o croazieră de trei săptămâni pe un vas de lux prin ţările Europei, lucrurile încep să se schimbe. La aceasta se mai adaugă şi faptul – deloc de neglijat – că respectivii pensionari nu sunt nici pe departe milionari în euro, lorzi sau bancheri. Oamenii au muncit o viaţă întreagă în meserii ca cea de contabil, administrator, medic, profesor dar şi bucătari sau vânzători de autoturisme.

Pe lângă faptul că oamenii îşi petrec timpul într-un mod cât mai plăcut dar ei îşi văd şi de sănătate. Cu toate că este vorba despre o croazieră pe un vas de lux, acest lucru nu i-a stors de bani pe fericiţii pensionari. Preţul acesteia a fost undeva în jur de 2.000 de lire sterline, sumă imensă pentru un pensionar român, dar aproape normală pentru un pensionar englez, a cărui remuneraţie lunară se apropie de 1.000 de lire sterline. Deci, cu puţine economii, pensionarul britanic poate să trăiască decent, dar îşi poate permite şi o asemenea croazieră de lux, măcar o dată pe an.

„La Băile Herculane clienţii noştri au vizitat staţiunea, Piaţa Hercules şi Centrul istoric dar, au vizitat şi băile romane, au refăcut pe jos traseul împărătesei „Sisi”, după care s-au bucurat de un tratament balnear la Hotelul Ferdinand din staţiune” spune Cornel Ciucu, directorul agenţiei de turism care i-a adus pe englezi în România.

Michael Stuard, pensionar din Bristol, spune că „Este superb la Băile Herculane, peisajul este de vis, va fi şi mai frumos când centrul istoric va fi terminat. Voi românii nu ştiţi sau nu vedeţi ce frumuseţe aveţi acolo şi cum este pe cale să se piardă”. „Nu ştiam de asemenea frumuseţi în mijlocul Europei. Totul a fost superb, dar abia aştept să revin la voi pentru o cură balneară de cel puţin trei săptămâni” spune Juliana Stevenson din Londra.

Programul turiştilor a avut şi o oprire şi servirea unui ceai- englezesc- cum altfel, în superba grădină de vară a Hotelului Ferdinant. Englezii au fost extaziaţi de peisajul din grădina hotelului. La aceasta a contribuit şi paleta coloristică a toamnei care a colorat toţi copacii de pe versant. Preocupaţi cu fotografiatul şi filmatul foişoarelor şi al grădinii, bătrânii nici nu au realizat că jumătatea de oră rezervată ceaiului, s-a transformat în aproape două ore. Doar insistenţa ghizilor a făcut ca oamenii să părăsească colţul de rai de la Ferdinant. ,,Unii dintre turiştii englezi s-au interesat de tarife, proceduri şi recomandările apelor termale de la noi din hotel pentru a putea veni la tratament în cel mai scurt timp” spune administratorul complexului, Petrică Stolojescu.

Comentarii

comentarii