Preotul sfințește casele în Almăj cu două zile înainte de Bobotează VIDEO

Unele obiceiuri nu sunt date uitării chiar dacă ne aflăm în stare de alertă. Anul acesta respectând câteva reguli impuse, la Lăpușnicu Mare, preotul a sfințit casele în prag de Bobotează. Pe 6 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Bobotează. În majoritatea localităților din Valea Almăjului, cu două zile înainte de Botezul Domnului, locuitorii din sate așteaptă preotul să le sfințească casele. Oamenii se trezesc dis-de-dimineață și ies în fața porții să primească Botezul Domnului.

Timp de două zile, preotul din comuna Lăpușnicu Mare, umblă din casă în casă și intră acolo unde găsește gazda în fața porții. Dacă gazda îl invită, preotul intră în curte și stropește toată gospodăria cu apă sfințită, inclusiv membrii familiei care îl primesc. Gazda pune pe masă câțiva știuleți de porumb, așa cum este obiceiul în această zonă. De ce pun porumb pe masă pentru preot? În zona Văii Almăjului, cel mai mult se cultivă porumbul.

Nu există casă  unde podul să nu fie plin de porumb. Așa se explică și faptul că în zonă sunt foarte multe mori pe apă, care mai macină boabe de porumb și în zilele noastre. Oamenii spun că așteaptă cu drag să fie stropiți cu apă sfințită și se bucură că preotul le trece pragul an de an, de când se știu.

Nici măcar teama că s-ar putea infecta cu coronavirus, nu-i poate ține departe de obiceiul acesta atât de vechi din Almăj. În ziua de Bobotează merg cu toții la biserică să ia apă sfințită, iar după slujbă, merg pe ogoare și livezi, printre pomii roditor, și stropesc cu „molidvdă” să fie mult rod și mai puțin dăunători.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii