Prima parte a Proiectului „Hai la Rudăria” se încheie astăzi la Eftimie Murgu VIDEO

Peste 200 de voluntari s-au alăturat iniţiativei „Acasă în Banat” Proiectul social-cultural ,,Hai la Rudăria” a debutat în acest weekend în comuna cărăşeană Eftimie  Murgu. Rudăria – vechea denumire a comunei bănățene. Acțiunea se va desfășura pe parcursul a trei luni  şi are ca scop, promovarea agroturistică a zonei din Valea Almăjului.

Proiectul prevede repunerea în valoare a tuturor celor 22 de mori pe apă şi promovarea zonei prin valorificarea produselor tradiţionale şi a turismului local. În prezent, din cele 22 de mori – unele cu peste 250 de ani vechime în spate – doar jumătate sunt funcționale la întreaga capacitate.

Prima etapă a proiectului, ce a început în acest sfârşit de săptămână, a cuprins o acţiune de ecologizare a cursului râului Rudărica, râu ce ce vine din Munții Locvei și străbate Cheile Rudăriei, satul, luncile rudărenilor, intra în Depresiunea Almăjului și se varsă în Nera. De-a lungul său, pe cel două maluri, sunt amplasate morile şi câteva ateliere de morărit. În acestea, porumbul – ajunge din faza de boabe și până la cea de mălai pentru consumul uman sau la cea de uruială pentru animale.

Acţiunii din acest sfârşit de săptămână i s-au alăturat peste 200 de voluntari din toată țara, printre care şi localnici şi aproximativ 60 de elevi ai Liceului din din Bozovici.

Voluntarii au venit cu scule și unelte de lucru și materiale, au curățat ierugile, morile și au făcut primele intervenții la clădirile morilor. Unele construcții au aproape 3 secole și se păstrează așa cum au fost construite de înaintași – din lemn de gorun și cu pietre de moară cioplite și aduse de peste munte de meșterii pietrari din Sichevița sau Ravensca. Din punct de vedere arhitectural și muzeistic, morile aflate în vatra satului și la care s-a intervenit în acest weekend, sunt mult mai valoroase. Dacă la cele din Cheile Rudăriei – cele mai vizitate de turiști și aproape toate funcționale – s-a intervenit de-a lungul anilor cu materiale de tip nou, cele din vatra satului au rămas originale, aproape neatinse de mâna omului în intervențiile de-a lungul timpului.

Autoritățile locale au un plan de promovare și atragere a turiștilor în zona celui mai mare parc mulionologic din sud-vestul României, un adevărat muzeu viu în care personajele sunt sătenii iar exponatele, morile pe apă vechi de secole.

Sătenii au pus mână de la mână și au gătit masa pentru cei 200 de voluntar și acolo unde este vorba de oameni buni la masă, cel mei bine merge fasolea cu ciolan la cazan. 

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii