Primarii Ioan Popa al Reșiței și Felix Borcean al Caransebeșului, și-au prezentat opiniile ,,post-Bruxelles”

Cei doi primari liberali, Ioan Popa al Reșiței și Felix Borcean al Caransebeșului, au idei îndrăznețe și visează să-i aducă pe cei care fabrică mașini electrice Tesla, la Reșița și Caransebeș. Primarul Reșiței, Ioan Popa, a ținut să prezinte într-o conerință de presă concluziile vizitei ”de lucru” pe care a avut-o săptămâna trecută la Bruxelles. Alături de alt edil liberal din județ, Felix Borcean, primar de Caransebeș, s-au pornit spre Parlamentul European și Banca Europeană de Investiții unde au avut discuții cu comisari europeni și cu reprezentanți ai BEI.

”Ne-au deschis mintea pentru ce am putea face pentru zona noastră. Noi plecând de la premisa că o dezvoltare durabilă, funcțională se poate realiza numai în colaborare cu municipalitățile, cu primarii interesați de această dezvoltare. Noi am venit cu idei, am venit la masa de lucru cu proiectele noastre și pe fonduri europene, și proiecte care ar putea fi finanțate, dar discuțiile au fost extrem de prolifice și s-au axat pe proiecte mari de dezvoltare, BEI finanțănd proiecte mari, proiecte pe parteneriate public-privat”, a spus Felix Borcean.
Deși au fost extrem de reținuți în exemplificări, cei doi primari spun că s-au prezentat la BEI cu proiecte ambițioase.

”Să vă devualăm una dintre ambițiile noastre, care poate părea science-fiction, ar fi de contactare a firmei de mașini electrice TESLA, de a produce în zonă, și în Caransebeș și în Reșița, astfel de mașini electrice și să venim cu un proiect ca în anul 2030 această regiune să fie una liberă de poluare. să circule doar mașini electrice, de ce nu…!!!”, a spus Felix Borcean.

Se pare că plecarea împreună a celor doi edili a avut la bază ideea de astfel de proiecte comune, în parteneriat. Propunerile de proiecte s-au îndreptat și spre dezvoltarea turistică a celor două zone: Muntele Mic și Semenic, dar ”pe parcurs au apărut idei noi, precum finanțarea unor intreprinderi în parteneriat public-privat și ne gândim să atragem în zonă parteneri importanți, parteneri serioși cu ajutorul cărora să punem umărul la crearea locurilor de muncă, la atragerea, unor investiții și revitalizarea zonei Banatului de munte”, a mai spus primarul gugulanilor.

Ioan Popa nu a putut să nu remarce că românii nu au capacitatea de absorbție a fondurilor europene așa cum o au alte țări, spre exemplu polonezii, aflați acolo ”în haită” și gata să ia bani europeni cu sacul, care se întâlnesc destul de des și discută despre strategii îndrăznețe și investiții pe proiecte mari, edilul reușind în urma acestor întâlniri să smulgă doar promisiunea de a fi acceptați ca observatori la astfel de întâlniri. ”E nevoie să ne implicăm și să mergem spre ei, să învățăm de la cei care au reușit să facă treabă”, a mai spus Popa.

Comentarii

comentarii