Primarii oraselor din Caras Severin renunță la contrele politice pentru salvarea Aqua Caras

Așa cum anunțase la ultima ședință a Consiliului Județean, prefectul de Caraș-Severin a convocat primarii celor 8 orașe acționare la Aquacaraș la o discuție pe tema rezolvării crizei în care se află operatorul. În ultima clipă edilii-șefi speră să poată găsi o modalitate de a constitui garanțiile necesare derulării proiectului POS Mediu 2, prin care se dorește extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată din județ. Corecția financiară de 1,3 milioane aplicată de ANAF nu poate fi plătită decât eșalonat, lucru neagreat de cei de la finanțe decât în baza unei garanții. Cum garanția oferită de Consiliul Județean nu a fost acceptată, conturile companiei rămân blocate iar băncile nu mai acordă creditul necesar cofinanțării proiectlui de 200 de milioane de euro pe POS 2.

La finalul ședinței situația părea sub control, în sensul că primarii s-au declarat dispuși să lase deoparte jocurile politice și să se ocupe de soarta județului. ”Având în vedere că procedurile de evidențiere în cartea funciară a imobilelor Consiliului Județean dorite a fi constituite garanții pentru ANAF în vederea deblocării conturilor Aqua Caraș sunt destul de greoaie și de durată, coroborat cu situația de urgență și pericolul suspendării finanțării proiectelor de infrastructură în județ, am hotărât toți cei prezenți că vom pune umărul în cel mai scurt timp toate orașele și municipiile beneficiare ale acestor investiții la constituirea garanțiilor necesare continuării modernizării stațiilor de tratare și epurare, cât și a rețelelor de apă și canal vechi de peste 50 de ani. A rămas că vom stabili nivelul de garanție al fiecărei unități teritorial administrative, datele ședințelor de consilii locale și deciziile concrete de mobilizare generală. Este momentul să uităm disputele politice și să ne concentrăm pe lucruri serioase, și, nu în ultimul rând, să-și achite toate orașele și municipiile sumele de cofinanțare din bugetele locale prevăzute și angajate încă din anul 2012. Altfel, pierde tot județul și, cel mai important, toți cetățenii care puteau beneficia de aceste fonduri europene”, a declarat primarul Caransebeșului, Marcel Vela, după ședință.

Dacă primarii nu reușeșsc să vină cu dovada cofinanțării în valoare de 5 milioane de euro până luni, 1 noiembrie, vor începe procedurile de reziliere a proiectului în valoare de 200 de milioane de euro, care ar trebui să continue lucrările începute în județ. Dacă se va întâmpla acest lucru primăriile vor trebui să returneze sume uriașe către Uniunea Europeană.

Situația este mai mult decât dramatică la Aquacaraș, dar putea fi evitată dacă se luau măsuri din timp. Ultimele ședințe de Consiliu Județean au stat sub semnul contrelor politice între consilieri, care, în loc să ia decizii pentru salvarea situației, au prelungit ședințele cu tot felul de acuze, scuze, întrebări și interpelări pur politice. La alegerea conducerii Aquacaraș în 2012, din cele 8 orase care au votat, două aveau primari PDL, două PNL și patru PSD. Acum, principalii contestatori ai operatorului Aquacaraș sunt reprezentanții PSD. Aceștia acuză faptul că societatea are prea mulți angajați, majoritatea cu salarii impresionante. ANAF-ul, la rândul său, nu iartă deloc, și e gata să vândă la bucată toate bunurile companiei. O parte au fost deja vândute. Prefectura, ca reprezentant al Guvernului (PSD+UNPR+ALDE) respinge garanțiile oferite de Consiliul Județean pentru eșalonarea datoriilor către ANAF, pe fondul unor nereguli judiciare. Asta nu înseamnă că toate aceste piedici nu ar avea argumente în plan real, dar se pune întrebarea dacă situația putea fi evitată. Sau dacă problemele puteau fi rezolvate încă din primăvară, când au fost descoperite.

Totul se întâmplă, însă, acum, cu câteva luni înainte de alegerile locale. Vinovați pentru criza fără precedent de la Aquacaraș sunt cu toții: foști PDL, PNL, PSD, UNPR (care nu par capabili să facă față unei probleme reale), conducerea Aquacaraș și chiar ADI Aqva Banat, care, teoretic, a monitorizat situația, dar a lăsat-o să scape de sub control. Din păcate da, politicul influențează inevitabil problemele administrative ale județului. Iar această legătură între politic și administrativ este, câteodată, periculos de strânsă. Și poate influența negativ fiecare locuitor al județului.

Comentarii

comentarii