Video Primarul Cismăneanţu din Bocșa, prins între ciocan și nicovală

Nou primar ales al oraşului Bocşa se vede pus în faţa unei probleme deosebit de grave: în calitate de edil, trebuie să dispună demolarea unor case din cartierul de unde a avut cea mai mare susţinere la alegeri, cartierul Măgura. Ba mai mult, edilul s-a trezit pus în faţa unui fapt împlinit şi din care nu prea arte cale de întoarcere.

 

La Bocşa în cartierul Măgura sunt 21 de construcţii, 3 case ridicate aproape finalizate şi restul la stadiu de fundaţii sau cu pereţi la diferite cote, dar care sunt construite chiar pe magistrala de gaz, lucru total ilegal. Inspectorul de Stat în Construcţii, a trimis prin primăvară o adresă Primăriei Bocşa prin care autoritatea publică locală este informată că în conformitatea cu legea, trebuie ca toate aceste construcţii să intre în legalitate.

In cartierul Magura din Bocsa, loc în care trăiesc în proporţie de 90 cetăţeni de etnie rromă, a apărut o problemă deosebită. Mai multe case au fost construite pe un teren  traversat chiar de magistrala de alimentare cu gaz a oraşului şi  părţii de vest a ţării. Mai grav este faptul că aceste case sunt construite fara autorizatie de construcţie iar  familiile care stau in aceste case, sunt foarte sarace si au multi copii. Cum au putut au strâns bani, au muncit care pe unde, au colectat plastic şi fier vechi şi au construit case din cărămidă cu acoperiş din ţiglă şi mare parte cu geamuri tip termopan.

Problema este că acum, aceste construcţii trebuie demolate. Problema devine destul de încurcată fiindcă mai mulţi oameni declară că situaţia este cunoscută la nivel de primăria Bocşa, mai exact, fostul primar Mirel Pascu ştia exact despre ce este vorba, dar asta nu l-a împiedicat să le aproabe verbal oamenilor construcţia caselor. Ba mai mult, fostul primar din Bocsa le-a arătat personal celor în cauză locul unde să construiasca locuinţele. Totul se întâmpla în lunile premergătoare campaniei electorale.

Oamenii sunt acum disperaţi; după ce şi-au băgat toţi banii în aceste construcţii – unii dintre ei luând şi bani împrumut de la bănci şi rude, acum se văd în pericolul de a rămâne şi fără bani şi fără case. ,,Unde să mă duc eu acum? Am lucart de m-am spetit, nu am furat şi nu am cerşit sau înşelat pe nimeni. Am scos 12.000 de euro din bancă şi am ridicat casa. Acum, de la o zi la alta, pot rămâne cu cei opt copiii pe care-i am pe drumuri. Fostul primar mi-a arătat personal locul unde să construiesc. A spus că o rezolvăm cu hârtiile în vară, după alegeri” spune Maria Cârpaci, una dintre persoanele în cauză. Un alt bărbat, Ion Micu, afirma ca ,,am fost la lucru in Germania, am stans bani, si-am construit casa, am pus geamuri termopan si acum sunt nevoit să ajung in stradă. Ce vină am eu că fostul primar m-a minţit?

Actualul primar al Bocsei, Eugen Cismăneanţu, este foarte îngrijorat afirmând chiar că ,,situaţia din Măgura este dramatica. Eu am preluat aceasta situatie si voi face tot ce este omeste si legal astfel incat oamenii sa nu aiba de suferit. Din pacate, despre această situaţie se ştia inca din luna februarie 2012 fiindcă Primaria Bocsa a primit o adresa de la Inspectoratul de Stat in Constructii prin care se dorea clarificarea acestor constructii ilege, insa fosta administratie, a dosit adresa”. Conform legii, in astfel de situatii constructiile ilege trebuie demolate.

Familiile sunt sărace cu mulţi copii şi toţi spun că fosta administraţie din Bocşa le-a spus că pot construi casele pe aceste terenuri. Sunt o parte din oameni care îi acuză pe cei din Primărie că nu i-au atenţionat unde să construiască.

Aşadar, o situaţie complicată ce deocamdată nu are rezolvare. Legea în astfel de situaţii spune clar că acele construcţii fără autorizaţie de construcţie pot fi demolate imediat. Aşa ar fi uşor numai că problemele sociale sunt mari la Bocşa şi aşa ar mai fi adăugată încă una.

Comentarii

comentarii