Primarul Ioan Popa clarifica problema cu taxa pe apa de ploaie și doreste colaborarea cu Aquacaraș

Situația prin care a trecut Reșița în urma ploilor din această vară a ridicat numeroase semne de întrebare și a iscat discuții la nivel local privind incapacitatea canalizării orașului de a prelua cantitatea de apă astfel încât precipitațiile abundente să nu mai provoace inundații pe străzile orașului.

Primarul Ioan Popa crede că soluția pentru rezolvarea acestei situații ar fi refacerea sistemului de canalizare pluvială a orașului.

Dar cum stăm cu canalizarea? Primăria Reșița a cedat canalizarea care preia apa menajeră a orașului societății Aquacaraș încă dinainte de începerea proiectului de reabilitare și refacere a sistemului de apă-canal în oraș. Societatea nu a vrut să preia canalizarea pluvială considerând că este datoria administrației locale să se ocupe de aceasta. Primăria a solicitat SC Aquacaraș SA să preia și pluvialul și s-a ajuns în instanță. Primăria a pierdut procesul și canalizarea pluvială a rămas în grija municipalității. Primarul Ioan Popa vrea acum să rezolve situația canalizării pluviale și vine cu două soluții.

”Una este să îi convingem să preia și pluvialul contra unor taxe pe care pot să le perceapă dânșii publicului și a doua, este să rămânem noi cu ele, dar atunci ar trebui noi, într-adevăr, să le punem la punct”, a spus primarul.

De aici au pornit și discuțiile opiniei publice pentru ”taxa pe apa de ploaie”, sau taxa pe apa meteorică care, în viziunea lui Ioan Popa este ceva normal și existent în alte orașe.
”Aici nu e vorba de faptul că vine apa de la Dumnezeu și ne pune cineva taxă pe apă. E vorba că cineva trebuie să evacueze apele pluviale din oraș, trebuie să le scoată afară și pentru asta investițiile sunt necesare. Rețeaua a fost făcută acum 30-40 de ani. Ea nu mai corespunde realităților de astăzi”, a completat edilul.

Mai mult de 50% din canalizările Reșiței se suprapun, cea pluvială cu cea menajeră, fapt care generează o situație neconformă la stația de epurare prin care ajunge să treacă și apa de ploaie și cea menajeră, stația fiind subdimensionată, proiectată doar pentru a prelua apa menajeră. O situație și mai gravă este aceea că o parte din canalizarea pluvială prin intersectarea pe alocuri cu cea menajeră cară apa menajeră și o varsă în Bârzava prin diverse locuri din oraș generând un real pericol pentru sănătatea locuitorilor.

Comentarii

comentarii