Primarul Ioan Popa nevoit sa solicite o rectificare de buget care diminuează investițiile

Rectificare bugetară îndelung dezbătută în ședința de Consiliu Local. Unul din punctele de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local se referă la rectificarea bugetară. Situația creată prin blocarea conturilor Primăriei ca urmare a datoriilor către Ro-A Tir de 3,3 milioane de lei în prezent, alte datorii privind iluminatul public unde în urma unui proces la Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț, Industrie și Agricultură – CS Primăria trebuie să plătească aproximativ 1 milion 500 de mii de lei, dar și cota de rate pe care Primăria trebuie să o plătească pentru un credit luat, de circa 400 de mii de euro pe an și care nu au fost prinși în bugetul pe 2016, s-a găsit ca primă soluție redirecționarea unor sume prevăzute în buget pentru investiții pentru achitarea datoriilor.

Deși nu au susținut cu convingere acest proiect și au existat dezacorduri privind tăierile din banii propuși inițial pentru investiții, din partea consilierilor PSD, proiectul a fost aprobat în cele din urmă, Ioan Popa precizand că altfel Primăria riscă să intre în incapacitate de plată.

Primarul Ioan Popa a susținut că această situație este una temporară, până la rezolvarea situației create prin acumularea acestor datorii și a ținut să asigure reșițenii că nu vor avea de suferit.
”Vreau să le spun reșițenilor că nu am întors banii de la investiții care erau strict necesari orașului și am fost obligați să facem asta pentru a acoperi această gaură în bugetul local”.
De altfel, edilul este convins că va găsi resurse de finanțare și chiar investitori, asigurând cetățenii că bugetul pe 2017 va fi unul transparent și în folosul comunității.
”Eu sunt convins că vom găsi resurse poate prin redimensionarea aparatului administrativ sau alte soluții ca să aducem bani din cheltuieli din nou în investiții, dar după ce vom face o analiză foarte serioasă a bugetului pe 2016 și un buget frumos și foarte transparent pe 2017”, a explicat Ioan Popa.

Cerândui-se explicații pentru această decizie, de către consilierii PSD, primarul Popa a venit cu replica: ”Suntem într-o situație critică în care avem datorii de achitat, la furnizori. Nu vă supărați, nu vreau să arunc cu anatema pe cineva dinaintea mea. Eu a trebuit să plătesc datoriile că mă execută Executorul, trebuie să le plătesc, nu am ce să fac! De unde să iau bani dacă ei nu au fost bugetați, să le plătim? Nu am soluții!”.

Consilierul PSD Ioan Narcis Chisăliță a comentat la rândul său decizia primarului de a tăia banii alocați inițial pentru investiții și la refuzul edilului de a lua credit pentru acoperirea unor datorii. ”Domnul primar, o primărie trăiește din impozite, dar pentru a se dezvolta trăiește și din credite. Orice societate comercială ajunge la un moment la care nu se poate dezvolta decât prin credite. Ok! Eu înțeleg că există nevoia de a tăia de la anumite capitole, însă mi se pare că un administrator al unei primării ar trebui în primul rând să găsească soluții nu din a tăia de la investiții, pentru că tăiem, m-am uitat aici, de la școli,…dacă dumneavoastră considerați că așa ”putem deschide Reșița” …!!!”

Încercând să mai domolească șirul de întrebări al consilierilor PSD nemulțumiți de tăierile prevăzute, Ioan Popa a precizat: ”Aveți încredere în mine că nu sunt tăietor. Găsim și surse de finanțare”.

Deși a fost o ședință care a durat aprope 5 ore, iar comentariile, ironiile și discuțiile în contradictoriu între grupul majoritar PNL-Partidul Verde și consilierii din opoziție PSD-PMP s-au derulat pe parcursul întregii ședințe, toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate în această primă ședință a CL în noua formulă.

Comentarii

comentarii