Primarul Reșiței, Mihai Stepanescu, îl acuză pe deputatul PNL Valentin Rusu, că face declarații mincinoase

DSC06453

DSC05379ACL Caras Severin, a sustinut ultima conferință de presă înaintea turului doi al alegerilor prezidentiale. Printre altele, deputatul Valentin Rusu, i-a acuzat pe cei de la PSD ,,că își alocă lucruri pe care nu le-au făcut și că dezinformează populația”.

Reprezentanâții Alianței Creștin Liberale Caraș-Severin au susținuit ultima conferință de presă înaintea celui de-al doilea tur de scrutin care va decide cine va prelua scaunul de la Cotroceni.
”Despre această ultimă campanie noi credem că va decide dacă cei 25 de ani de zile de la evenimentele din 90 ne vor întoarce înapoi sau ne vor duce mai departe”, a afirmat deputatul PNL de Caraș-Severin, Valentin Rusu.
De altfel acesta a criticat modul în care Primăria se laudă cu realizări care sunt de fapt inferioare celor ale Consiliului Județean. Primăriei Reșița se laudă, prin intermediul unor pliante împărțite în oraș cu realizări care de multe ori nu le aparțin, fără să amintească însă și de eșecurile înregistrate în ultimii ani.
Un punct țintit se referă și la Parcul Industrial din Reșița din care administrația locală ar fi putut scoate bani, dar nu s-a închiriat nici un metru pătrat, deși deputatul a specificat că există cereri de închiriere pentru acesta.
Un alt exemplu în acest sens sunt fondurile alocate pentru cele două blocuri care au explodat în municipiul de pe Bârzava și cărora Primăria Reșița și guvernul le-au alocat peste 400 de mii de lei, pe când, de la Consiliul Județean a acordat 600 de mii de lei, a mai precizat Valentin Rusu.
S-au adus în discuție și alte realizări ale Consiliului Județean, punându-se accent pe cei 40 de milioane de euro investiți în Spitalul Județean prin fonduri europene în ultimii 23 ani, dar și alte finanțări 100% ale administrației județene în aparatură medicală performantă”.
Această campanie a fost prezentată de către membrii ACL ,,ca o campanie corectă și modestă și sunt mulțumiți că au găsit înțelegere la reșițeni și doresc o schimbare pentru aceștia”.

Fiindcă deputatul Rusu nu s-a limitat doar la declarații politice și a atacat și instituția Primăriei Reșița precum și pe primarul Mihai Stepanescu, automat a venit și dreptul la replică din partea acestuia:
,,Ca urmare a declaraţiilor mincinoase făcute, din nou, de deputatul Valentin Rusu, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute în data de 12 noiembrie 2014, facem următoarele menţiuni:
Ne-am obişnuit ca, în anumite momente electorale, acest deputat, care nu a avut nicio realizare notabilă, fiind doar conducătorul unei societăţi comerciale (Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri) pe care a falimentat-o, să-şi expună păreri de ordin tehnic, economic sau juridic în aspecte pe care nu le cunoaşte.
Faptul că este doar deputat, ajuns în această poziţie datorită relaţiilor de rudenie, nu justifică necunoaşterea realităţilor şi minciuna.
Astfel, în ciclul de finanţare 2007-2013, au fost alocate fonduri europene comunităţilor municipale care erau poli de creştere sau de dezvoltare (Timişoara, Arad, Deva), Reşiţa fiind singura reşedinţă de judeţ din Regiunea 5 Vest care nu avea această calitate. Din păcate, conducerea primăriei de atunci şi deputatul Valentin Rusu, care aveau aceeaşi apartenenţă politică, nu s-au preocupat de dezvoltarea municipiului Reşiţa şi de includerea acestuia în categoria polilor de dezvoltare sau de creştere. Cu toate acestea, începând din anul 2008, Primăria Municipiului Reşiţa a atras fonduri europene şi a întocmit studii de fezabilitate în limita resurselor financiare disponibile la acea dată. Începând cu ciclul de finanţare 2007-2013, fondurile europene au fost limitate iar concurenţa pentru accesarea acestora a fost mare”.

În același comunicat se mai spune că ,,Acest individ ar trebui să răspundă de ce Reşiţa nu a fost inclusă pe lista polilor de dezvoltare unde posibilitatea de accesare de fonduri era facilă.
Cu privire la locurile de muncă, Primăria Municipiului Reşiţa a fost singura instituţie care a organizat mai multe dezbateri pe această temă, ultima în data de 10 noiembrie 2014 la care au participat agenţi economici, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ai sindicatelor.
În municipiul Reşiţa, au fost create, de-a lungul timpului, peste 1.000 de noi locuri de muncă, în prezent, conform datelor furnizate de agenţii economici din municipiu, fiind disponibile alte aproximativ 600 de locuri de muncă.
Totodată, Primăria Municipiului Reşiţa a organizat dezbateri şi întâlniri privind redresarea situaţiei economice a UCM Reşiţa cu scopul de a creşte numărul locurilor de muncă.
De asemenea, au avut loc întâlniri cu reprezentanţi ai TMK Reşiţa, referitoare la taxele locale, pentru a nu perturba activitatea comercială a combinatului, existând pericolul ca, din cauza taxelor locale ridicate, investitorul să restrângă activitatea în municipiu.
Menţionăm că toate taxele locale sunt neschimbate din anul 2008, în condiţiile unei crize economice prelungite”.

Punctual, cabinatul primarului a răspuns la toate acuzele aduse de deputatul liberal: ,,În privinţa celor două blocuri explodate, precizăm că Primăria Municipiului Reşiţa s-a implicat din primul moment. Astfel, prin Direcţia de Întreţinere şi Reparare a Patrimoniului Consiliului Local au fost evacuaţi locatarii, Poliţia Locală Reşiţa a asigurat în permanenţă paza, au fost oferite spaţii de cazare la căminele Colegiului Economic al Banatului Montan, Liceului Teoretic „Traian Vuia” şi în alte locaţii disponibile, a fost asigurată masa persoanelor afectate de explozie, a fost suportată contravaloarea chiriei până în luna august. Au fost acordate ajutoare de urgenţă familiilor afectate atât din bugetul local cât şi din bugetul de stat, datorită demersurilor întreprinse de municipalitate împreună cu alte instituţii ale statului. Ca urmare, în prezent, cele două blocuri afectate de explozie au fost reconsolidate, fiind realizate, în plus, şi modernizări (anvelopare termică).
Referitor la zona industrială Valea Ţerovei, îi reamintim acestui deputat mincinos şi neserios că este zonă industrială, neavând momentan statutul de parc industrial. În perioada imediat următoare vor fi făcute demersuri pentru transformarea în parc industrial. Precizăm că în zona industrială nu se închiriază parcele, ci se concesionează, abia din noiembrie 2015 se poate vorbi despre vânzarea terenurilor. Totodată, menţionăm că au fost solicitări de concesionare care nu s-au concretizat.
Cu privire la centralele termice montate la unităţile de învăţământ, acestea au fost achiziţionate, conform Legii achiziţiilor publice, cu sume alocate din bugetul local şi fonduri obţinute de la Guvernul României. S-au reutilizat 6 centrale termice dintre cele realizate în 2012 în cadrul modernizării sistemului de producţie”.

În încheiere, în același comunicat se mai spune că: ,,Referitor la introducerea reţelelor de apă şi canalizare menajeră în cele patru localităţi aparţinătoare Cuptoare, Secu, Moniom şi Doman, menţionăm că nu au fost refuzate fonduri europene, ci aceste investiţii nu au mai fost cuprinse în Lista investiţiilor prioritare, elaborate în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea alimentării cu apă potabilă, canalizare şi epurare ape uzate în judeţul Caraş-Severin”, Măsura ISPA 2005/RO/16/P/PE/003 şi aprobate prin HCL nr. 180/2010, în cadrul Programului de finanţare 2007-2013. Prin urmare, administraţia locală a încercat identificarea altor surse de finanţare, fiind depuse, în anul 2013, la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice două proiecte pentru alimentarea cu apă a acestor localităţi, contractele de finanţare fiind semnate în iunie 2014, canalizarea menajeră nefiind eligibilă pe fonduri europene. În acest moment, proiectele sunt în etapa de licitaţie publică pentru atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie.
Precizăm că toate alocările europene şi guvernamentale au fost aduse la cunoştinţa mass-media şi prin contacte directe de către reprezentanţii primăriei.
Pe această cale, îl invităm pe acest parlamentar să participe la viitoarele dezbateri publice, organizate de Primăria Municipiului Reşiţa, prilej cu care se va putea documenta de la sursă pentru a putea, pe viitor, să emită păreri avizate.
Ne delimităm de asemenea practici în campania electorală care au doar rolul de a dezinforma opinia publică”.

Cabinet Primar

Comentarii

comentarii