Primele reacții in urma imaginilor scandaloase din Spitalul Covid din Resita VIDEO

După imaginile scandaloase cu mizeria și modul în care erau tratați pacienții Staționarul 3 al Spitalului Județean de Urgență din Reșița, apar și primele destituiri. In același timp, poliția și Parchetul s-au autosesizat și a fost deschis un dosar de cercetare penală. Inspecția sanitară a aplicat amenzi în valoare de 18.000 de lei, iar președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a anunțat că a solicitat eliberarea din funcție a managerului Alina Stancovici.
Președintele Consiliului Județean Romeo Dunca și Primarul Reșiței, Ioan Popa, au cerut un control din partea Ministerului Sănătății la Spitalul Județean Caraș-Severin în urma imaginilor apărute în spațiul public care arată starea unității medicale și modului în care sunt tratați pacienții. Ca o primă măsură luată, a fost solicitarea destituirii managerului Alina Stancovici.Prezent la conferința de presă, primarul Reșiței, Ioan Popa a declarat că s-a ajuns la această situație din cauza deprofesionalizării, a neprofesionalizării și a dezumanizării personalului spitalicesc.

Conducerea Palatului Administrativ nu are, momentan, un înlocuitor pentru Alina Stancovici. De asemenea, Romeo Dunca spune că actualul manager nu trebuie blamat pentru situație, având în vedere faptul că mandatul acestuia a fost unul cu intermitențe.

Inspecția Sanitară de Stat a aplicat primele sancțiuni în cuantum de 18 400 lei reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Reșița, după prima zi de control în această unitate.

Astfel, inspectorii sanitari au sancționat managerul unității cu o amendă în valoare de 10 000 lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și reparații a clădirilor sanitare, conform HG 857/2011, art 30, lit e, deși lucrările de igienizare se aflau în planul de conformare asumat de manager cu termen decembrie 2020.

Asistenta șefă a secției de Pneumopftizilogie si asistenta șefă a secției de boli infecțioase, au fost sancționate cu câte 2000 lei fiecare pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar, în conformitate cu art 32, lit k, HG 857/2011. Pentru același motiv, tot cu 2000 lei, a fost amendată și una dintre infirmierele unității sanitare.

O altă asistentă medicală care activează în cadrul secției de boli infecțioase, a fost sancționată cu 2 400 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din activități medicale, conform HG 857/2011, art.31, lit f.

Acțiunea de control va continua zilele următoare, echipei de la nivelul local i se va alătura o echipă din cadrul Ministerului Sănătății.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a solicitat reprezentanților Inspecției Sanitare de Stat (ISS) să demareze de urgență un control la Spitalul Județean de Urgență Reșita, urmare a imaginilor apărute în spațiul public privind modul în care sunt tratați pacienții din cadrul secției de boli infecțioase.

ISS va verifica condițiile în care se acordă asistența medicală, respectarea circuitelor și a protocoalelor medicale în vigoare.

Ministerul Sănătății va demara un control și la Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin pentru a verifica modul în care reprezentanții acestei instituții și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu în acest caz.

Conducerea Ministerului Sănătăţii a luat legătura cu reprezentanții autorităților locale, respectiv Consiliul Judeţean Caraș Severin, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgență Reșița pentru dispunerea măsurilor necesare pentru remedierea de urgență a deficiențelor.

Cu privire la imaginile apărute în spațiul public în care apar mai mulți pacienți internați la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Reșița, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin este abilitat să comunice următoarele:

În urma vizualizării imaginilor în cauză, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale s-au autosesizat cu privire la săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu și efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate.

Dar nu toată lumea tratată la Spitalul Staționar 3 din Reșița este nemulțumită de activitatea cadrelor medicale și de condițiile din spital. Unul dintre aceștia este un bolnav de la etajul 3. Omul spune că este mulțumit de condiții și de tratamentul medical și grija care i se poartă.

Comentarii

comentarii