PROGNOZA METEO pana pe 8 noiembrie: Racire accentuata in toata tara

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 26 octombrie – 8 noiembrie, în fiecare regiune a ţării.
PROGNOZA METEO pana pe 8 noiembrie: Racire accentuata in toata tara
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele zile ale intervalului de prognoză mediile termice se vor menţine la valori uşor mai ridicate comparativ cu normele climatologice pentru această perioadă a anului, dar în intervalul 28 – 30 octombrie se va produce o răcire accentuată: mediile maximelor diurne vor scădea de la 18 grade până la aproximativ 7 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre 1…2 grade. În intervalul 31 octombrie – 2 noiembrie vremea se va încălzi treptat, pentru ca începând cu data de 3 noiembrie valorile termice să scadă de la o zi la alta, vremea devenind normală termic în ultimele zile ale perioadei de prognoză, cu maxime, în medie, de circa 12 grade şi minime de 4 grade.

CRIŞANA

Temperatura aerului se va menţine mai ridicată decât în mod obişnuit în această perioadă până pe data de 27 octombrie, când vremea va intra într-un proces de răcire accentuată. Între 27 şi 30 octombrie valorile termice, atât cele maxime diurne cât şi minimele nocturne, vor scădea cu circa 12 grade, vremea devenind rece pentru sfârşit de octombrie. În intervalul 31 octombrie – 2 noiembrie regimul termic va marca o creştere treptată, apoi va scădea uşor şi constant, devenind normal spre sfârşitul perioadei de prognoză, cu medii ale temperaturilor maxime de circa 11 grade şi minime de 3…4 grade.

Vor cădea precipitaţii pe arii extinse şi local mai însemnat cantitativ între 27 şi 29 octombrie şi, din nou, după 4 noiembrie. În restul intervalului de prognoză vor fi ploi pe arii mai restrânse şi mai slabe cantitativ.

TRANSILVANIA

În intervalul 26 – 28 octombrie regimul termic se va menţine ridicat pentru această dată, dar apoi temperatura va marca o scădere accentuată, astfel încât pe 30 octombrie mediile temperaturilor maxime vor ajunge la aproximativ 6 grade, iar pe 31 octombrie mediile minimelor nocturne vor coborî sub pragul limitei de îngheţ. Ulterior vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, iar în ultimele zile ale intervalului mediile valorilor termice vor deveni apropiate de mediile multianuale ale primei decade din luna noiembrie.

Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse, va fi mai mare pe 28 şi 29 noiembrie şi, din nou, în jurul datei de 4 noiembrie, iar în rest ploile vor fi mai slabe cantitativ şi pe arii restrânse.

Comentarii

comentarii