Proiectul Ajută un sat! Schimbă o ţară! La Fârliug. Cine nu își dorește să fie „Sănătos, curat și educat”?

Cu toții știm că sănătatea și educația merg mână în mână când vine vorba de copii. Un copil sănătos, care știe ce înseamnă igiena personală, va fi un elev prezent și implicat la școală.

La Școala Gimnazială și la cabinetul medical din Fârliug proiectul „Sănătos, curat și educat” îi are ca actori principali chiar pe copii, care vor participa la activități de igienă personală și prim ajutor.

Până atunci, lucrările de amenajare a cabinetului medical sunt în toi și fiecare zi înseamnă încă o bucată de lucrare terminată. Veștile bune de la partenerii noștri locali, oamenii din comunitate, vorbesc despre uși și geamuri noi, proaspăt montate, calorifere instalate pentru încălzirea centralizată, izolație cu polistiren făcută deja pe 70% din suprafața clădirii.

Iar fotografiile vorbesc de la sine despre munca tuturor celor implicați la fața locului!

Ajută un sat. Schimbă o ţară este un proiect al Fundaţiei Mereu Aproape în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România.

Proiectul Ajută un sat. Schimbă o ţară face parte din Programul strategic de Investiţie în Mediul Rural al Fundaţiei Vodafone România și se desfășoară la nivel național. Scopul acestuia este de a susţine dezvoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.

Proiect: amenajarea cabinetului medical ce deserveşte 1200 de pacienţi din 6 sate aparţinătoare comunei Fârliug, Jud. Caraş-Severin şi desfăşurarea de activităţi de igiena în parteneriat cu Şcoala gimnazială.

Igiena românească nu a intrat încă în Uniunea Europeană dacă este să avem în vedere ultimele statistici de la nivel european. Potrivit celui mai recent raport Eurostat, România conduce detaşat în clasamentul statelor în care locuitorii nu au nici duşuri şi nici toalete.

Lipsa toaletelor sanitare şi a căldurii într-un cabinet medical (compus din cabinet medical, farmacie şi cabinet stomatologic) sunt probleme cu care se confrunta comunitatea din Fârliug. Actul medical are de suferit. La fel şi normele de igiena stabilite prin lege. La fel şi pacienţii care sunt nevoiţi să suporte frigul din sala de aşteptare sau din cabinet.

În prezent, un grup de 30 de parlamentari propun un proiect de lege privind medicina şcolară, care prevede că în unităţile de învăţământ public şi privat să existe obligatoriu cabinete medicale, astfel încât să poată fi acordată asistenta medicală de urgenţă.

Achiziţionarea unei centrale termice şi amenajarea spaţiului si a toaletelor ar duce la eficientizarea procesului de diagnosticare şi tratare, respectiv îmbunătăţirea semnificativă a actului medical şi a serviciilor medicale prestate. Deasemenea ar îmbunătăţi calităţii vieţii în zonele rurale, ar duce la diversificarea economiei rurale.

Fundatia mereu aproape

Comentarii

comentarii