Proiectul „Mai multe lumânări în cimitirele noastre“ merge mai departe si in 2020

De ani de zile, cimitirele romano-catolice din Banatul Montan sunt în 2 noiembrie, în ziua de comemorare a răposaților, tot mai sărace în vizitatori și în lumânări aprinse. Despre aceasta s-a amintit de foarte multe ori în revista lunară reșițeană de limbă germană „Echo der Vortragsreihe” = „Ecoul Asociației”.

La citirea unui asemenea articol, dr. Herwig Brandstetter din Graz / Stiria, membru de onoare al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, a luat inițiativa să lanseze un proiect numit „Ziua morților, 2003”. Era vorba despre „mai multe lumânări pe morminte de ziua de comemorare a morților”, după cum a spus dr. Brandstetter. La apelul lui către conducerea firmei „DRAUCH” din Hausmannstätten / Austria, care produce renumitele lumânări JEKA, pentru o sponsorizare, aceasta a donat spontan lumânări pentru cimitir.

Astăzi putem spune că ideea de atunci a fost un succes, dacă ne-am uitat la cimitirele noastre în anii de după demararea inițiativei, perioadă în care proiectul a continuat. Inițiativa din 2003 a avut continuitate și în 2020, deoarece dr. Herwig Brandstetter, fiind un om activ, a realizat un nou proiect și pentru acest an, chiar dacă situația pandemică în care ne aflăm a îngreunat cu mult acest lucru.

Lumânările donate au luminat iarăși, pe 1 și 2 noiembrie, de ziua de comemorare a morților după calendarul romano-catolic, în cimitirele germane din Bocșa, Dognecea, Sasca Montană și în Reșița (Cimitirul nr. 2-3). De aceasta au avut grijă adulții activi din localitățile amintite, bineînțeles respectându-se toate măsurile sanitare din perioada aceasta de pandemie (mască și mănuși de protecție, grupurile fiind formate din maximum 4 persoane).

Mulțumiri dr. Herwig Brandstetter, firmei „DRAUCH“, cât și adulților care au avut  grijă ca acest proiect să se realizeze și ca astfel multe lumânări să lumineze din nou în cimitirele germane din Banatul Montan.

Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii