Protest în fața Primăriei Berzovia – Sătenii din Fizeș au ieșit în stradă

Aproximativ 60-70 de săteni, locuitori ai satului Fizeș din Caraș Severin, au ajuns la capătul răbdării. Oamenii au ajuns prizonieri în propriile case din cauza noroaielor și a drumurilor de acces în sat și a străzilor din interiorul satului care sunt sub ori ce critică iar mormanele de gunoi sufocă biserica și satul. Această situație nu este de azi sau de ieri – ea trenează de ani buni, mai exact de când edil și peste Fizeș a ajuns actualul primar, Aurel Luca. Acesta este primar al comunei Berzovia care are în componență și satele Fizeș și Gherteniș.

Oamenii acuză administrația comunală că nu face nimic pentru ei și sat, iar toate impozitele lor ajung să se revadă doar în centrul comunal de la Berzovia. Acolo sunt asfaltate toate străzile – ba mai mult, centrul comunei face concurență cu centrele orașelor din județ Și în timp ce în fața primăriei tronează statui, fântâni arteziene și bolovani, la Fizeș, sătenii înoată prin noroaie – la propriu. Când plouă, majoritatea străzilor devin impracticabile. În caz de nevoie, mașina pompierilor sau a salvării rămâne la capătul străzii fiindcă noroiul are și jumate de metru în unele locuri. Nu de puține ori, bolnavii au fost cărați cu scara sau cu targa de la poartă și până la capătul străzii unde a oprit ambulanța.

Aproximativ 50 de săteni s-au deplasat în această dimineață în fața Primăriei Berzovia unde au stat de vorbă cu primarul spunându-și păsul lor. Primarul Aurel Luca a ținut-o una și bună pe a lui și pentru a fi și mai convingător, a adus un braț de acte pe care le-a fluturat prin fața oamenilor. Nu a uitat nici o clipă să le reproșeze celor din Fizeș că ,,i-a iubit ca pe copiii lui și le-a fost și tată și mamă de-a lungul celor trei mandate ale sale”. El s-a lăudat că le-a tras apă în sat, că le-a pietruit drumurile principale și că le-a făcut cămin cultural european cu fântână arteziană de mii de euro în față. Fântână care fie vorba între noi, nu este decât un simplu bazin din ciment cu o țeavă în mijloc- de fapt furtun- și care a costat o grămadă de bani. În opinia dânsului, acesta este un centru cultural iar bazinul și țeava reprezintă o fântână arteziană japoneză. . În schimb, probabil în compensație, edilul satului a pus în fața bisericii un tun.

Fiindcă sătenii nu s-au lăsat intimidați de strigătele primarului, ei l-au acuzat de faptul că nu a făcut nimic în sat în condiția în care, pentru reabilitarea căminului, a străzilor și introducerea apei și a canalizării, printr-un proiect european, au fost alocați 9,5 mil lei – adică, peste 2 milioane de euro.
Canalizare s-a făcut doar pe strada principală, apă curentă a fost trasă doar pe unele străzi și nici pe acelea până la capăt, iar în cămin deja ploaie. Chiar dacă la un moment dat primarul s-a făcut nevăzut în huiduielile oamenilor, sătenii din Fizeș nu s-au lăsat, au urcat în vreo 20 de mașini și au pornit la Reșița unde vor solicita o audiență la vicepreședintele CJ Caraș Severin și la prefectul judetului. Mai trebuie spus că o mișcare similară a avut loc în luna februarie a anului trecut, dar cu toate promisiunile făcute, la Fizeș nu s-a făcut nimic.

Tot odată, mai mulți cetățeni au făcut o sesizare pe care au înaintat-o DNA-ului fiindcă prea sunt mulți banii s-au vehiculat la Fizeș și prea nu s-a făcut nimic în sat. Între timp, locuitorii din celălalt sat aparținând de comuna Berzovia, satul Gherteniș, se pregătesc și ei să îi ceară socoteală primarului Aurel Luca fiindcă nici satul lor nu arată cu mult mai bine ca și Fizeșul.

Vom reveni cu amânunte pe parcursul zilei în funcție de evenimente. Imaginile de mai jos sunt realizate anul trecut în luna februarie în împrejurări similare.

Comentarii

comentarii