Referendumul a esuat – Votul s-a încheiat oficial – Teze si antiteze

UPDATE ora 22:30 – OFICIAL – Referendumul nu va fi validat: Au votat doar 20,41% dintre români. Biroul Electoral Central a anunțat duminică prezența la vot pentru ora 21.00, la închiderea secţiilor de vot pentru referendumu, aceasta fiind de 20,41%. Din totalul de 18.278.496 de alegători înscriși pe liste permanente, în cele două zile, au votat 3.731.704, reprezentând 20,41% din totalul de alegători.

Primele estimări arată că referendumul a eşuat, neîntrunind numărul de votanţi necesari. Potrivit numărătorii paralele realizate de USR, prezenţa la vot a fost de doar 19,5%. Anunţul a fost făcut de liderul USR, Dan Barna.

Pentru a fi fost validat, referendumul ar fi avut nevoie de o prezenţă de minim 30% dintre votanţi. De asemenea, liderul PNL, Ludovic Orban, a acuzat PSD de eşecul referendumului. În curând vor fi anunţate şi rezultatele oficiale de la BEC privind prezenţa la vot. Niciunul dintre judeţe nu a făcut pragul, precizează liderul USR.

Referendumul pentru familie s-a încheiat după cea de-a doua zi de vot, cea decisivă. Urnele s-au închis oficial la ora 21.00. Urmează exit-pollurile și rezultatele parțiale, care vor confirma dacă va fi sau nu modificată Constituția. Prima zi de vot s-a încheiat cu o prezență extrem de slabă la urne, 5,72%.

La nivelul judeţului Caraş-Severin, rezultatele referendumului de revizuire a Constituţiei arată că dintr-un total de 268.662 de alegători, la urne s-au prezentat 64.862 de persoane cu drept de vot, adică 24,14%. Potrivit BEJ Caraş-Severin, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul DA, a fost de 60.868 de persoane, ceea ce înseamnă 95%, în timp ce 3.142 de persoane, respectiv, 4,91% au spus NU, iar 851 de buletine au fost nule.

Coaliţia pentru Familie, primul mesaj după eşecul referendumului: ‘Ne-am confruntat cu o imensă maşină propagandistică de manipulare. Nu am împlinit ţinta pentru că ne-am confruntat cu o imensă maşină propagandistică de manipulare anti-referendum, pro-boicot. În ultimele zile ne-am confruntat şi cu un fenomen neaşteptat şi anume boicotul generalizat al partidelor. Sigur că iniţiativa nu este politică, dar cetăţenii trebuie să ştie de miza acestui referendum. În sensul acesta acuzăm acest boicot”, a afirmat Gheorghiu, într-o conferinţă de presă”.

Traian Băsescu cere demisii: ‘Acum trebuie să dea și ei cu zarul, ori Dăncilă, ori Dragnea. Țărână în cap trebuie să își pună. Au o problemă majoră”. ”Acum trebuie să dea și ei cu zarul, ori Dăncilă, ori Dragnea (n.r. despre o eventuală demisie). Țărână în cap trebuie să își pună. Au o problemă majoră. Nu știu dacă se demisioneze, dar e o problemă. Când declanșezi un referendum, trebuie să decizi momentul, altfel e o înfrângere politică.”, a spus Traian Băsescu la România TV.

Victor Ponta explică eşecul referendumului pentru căsătorie: ‘Politicieni imorali şi necinstiţi, profund deteştaţi de popor, au confiscat o temă’ – „Politicieni imorali si necinstiti, profund detestati de popor (cum sunt Dragnea, Basescu sau Ludovic Orban) au confiscat o tema care trebuia sa apartina exclusiv societatii civile si cultelor religioase – sperand sa isi aroge niste voturi care nu le apartin! Iar rezultatul este, iata, negativ!

Asociația ACCEPT, prima reacție la eșecul referendumului pentru redefinirea familiei – Asociația ACCEPT salută rezultatul referedumului și precizează că prin mișcarea #boicot s-a demonstrat că cetățenii doresc o țară în care respectul și egalitatea ghidează societatea, subliniind că prezența scăzută la vot arată că românii sunt îngrijorați, în realitate, de alte probleme. Sursa citată mai spune că prin absenteism, electoratul și-a afirmat, încă o dată, atașamentul față de parcursul european al țării noastre și față de valorile noastre comune, bazate pe demnitatea fiecărui om, indiferent de orientarea sa sexuală.

ANALIZA lui Cozmin Gușă: Ce s-a întâmplat la referendum și ce urmează după marele eșec – ‘O parte din PSD i-a dat o lecție lui Liviu Dragnea. „Dragnea se află într-o poziție extrem de ingrată. Este un strateg poltic extrem de prost. N-am alt cuvinte să folosesc pentru situația în care s-a pus. Peste toate aceastea e un semn de normalitate pe care cetățenii l-au dat și ne salvează de multe situații: credibilizarea lui Dragnea și decuplarea de la spiritul atlantic.”

Biserica Catolica – După primele estimări ale rezultatului referendumului, care a picat din cauza lipsei oamenilor de la vot, Biserica Catolică din România a reacționat. Susține că la temelia familiei se află căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie. ”Biserica Catolică din România, după desfăşurarea Referendumului din datele de 6-7 octombrie 2018, în calitatea sa de ”mamă şi învăţătoare”, prin vocea episcopilor săi reafirmă cu tărie că la temelia familiei se află căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie”, se arată într-un mesaj al episcopilor catolici din România.

UDMR – Prezența de la referendum demonstrează că politicul nu mai poate mobiliza electoratul pentru un scop anume, ”ci doar împotriva cuiva sau a ceva”, susține președintele UDMR – Organizația Teritorială Ciuc, Borboly Csaba.

Gigi Becali – Zi neagră pentru Gigi Becali! După ce și-a obligat fotbaliștii să se ducă să voteze la referendum, iar pragul de validare nu a fost atins, o altă veste rea a venit pentru milionar. FCSB a fost învinsă, duminică seară, la Voluntari, cu scorul de 1-0, de echipa Concordia Chiajna, într-un meci din etapa a XI-a a Ligii I.
Golul a fost marcat de Batin, în minutul 60.

Presa internațională comentează eșecul referendumului: România întoarce spatele referendumului pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex”, a titrat El Pais. “Participarea slabă anulează rezultatul şi face să răsufle uşurat Bruxelles-ul, îngrijorat de reformele justiţiei şi de corupţia din ţară. România a întors masiv spatele referendumului. Eşecul zilei este o lovitură pentru guvernul social-democrat, afectat de scandalurile de corupţie şi de cerinţele instituţiilor europene”, menţionează jurnalul spaniol.

“Românii au lipsit de la urne”, au scris şi France Info şi AFP. “Iar absenţa masivă a românilor, sâmbătă, 6, şi duminică, 7 octombrie, de la referendumul vizând permanentizarea interzicerii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex trebuie să ducă la un eşec al scrutinului.

AP a scris, după închiderea secţiilor de votare, despre “prezenţa slabă” care “poate anula referendumul pentru căsătoria bărbat-femeie”. “Românii au votat duminică pentru o modificare a constituţiei care ar face mai dificilă legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, însă referendumul riscă să nu fie validat, după ce alegătorii nu au participat în număr mare”.

Şi Reuters scrie despre prezenţa slabă la vot. “Referendumul românilor pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex nu a întrunit prezenţa la vot necesară.

Comentarii

comentarii

Comentariile sunt închise.