Regele Mihai a murit! Dumnezeu sa-l ierte!

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

S-a stins din viață Regele Mihai! Regele Mihai I s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani, la locuinţa sa din Aubonne (Elveţia). În urmă cu un an, fostul suveran a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, şi tot atunci a anunţat că se retrage din viaţa publică.

La 151 de ani de la sosirea lui Carol I în România, de la întemeierea Dinastiei Regale și de la promulgarea Constituției din 1866, Regele Mihai I a încetat din viață la vârsta de 96 de ani, fiind ultimul supraviețuitor în calitate de șef de stat al celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mihai I ultimul rege al Romaniei s-a născut la 25 octombrie 1921 la Castelul Peleș. Potrivit martorilor la nașterea viitorului, aceasta a fost una cu probleme, dar s-a încheiat cu bine, mai ales că nou-născutul era și băiat, astfel că succesiunea la tronul României era asigurat.

Principesa Margareta şi Principele Radu au plecat duminică, 5 noiembrie, de urgenţă în Elveţia, după ce starea Regelui Mihai s-a agravat.

Printr-un Comunicat, Casa Regală anunţa: „Starea generală a Regelui Mihai s-a agravat şi prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenţei (…) În această săptămână, Familia Regală va avea o rundă de întâlniri cu medicii Majestăţii Sale, pentru a discuta tratamentul curent al Regelui şi pentru a primi sfatul lor în circumstanţele actuale.”

Principesa Margareta devine Regina Margareta a României, conform titlului de succesiune. Este vorba despre documentele semnate în decembrie 2007.

Principesa Margareta devine Regină
„Seful Casei Regale a Romaniei, potrivit tuturor practicilor si conventiilor de astazi, este de jure sau de facto Suveran, in termeni de autoritate asupra Casei Regale a Romaniei, la orice moment.

Imediat dupa decesul Sefului Casei Regale a Romaniei, fara vreo proclamatie ulterioara, Mostenitorul Evident sau Mostenitorul Prezumptiv, in functie de cine va fi in viata si primul in linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipa titlul si apelativul de Rege sau Regina, indiferent de pozitia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare si indiferent daca, mai tarziu, va alege sau nu sa nu foloseasca un asemenea titlu sau apelativ”, se arată în hotărârea din 2007.

Așadar, fără vreun alt act, moștenitorul devine șeful Casei Regale și va primi apelativul de ”Rege” sau ”Regină”.

Regele Mihai I al României ne-a părăsit astăzi, fiind cea mai longevivă figură din istoria României care a prins Al Doilea Război Mondial, a trecut prin comunism și a trăit vreme bună în perioada democratică.

Comentarii

comentarii