Resfințirea Capelei Românești din Crâstor – Ungaria

Pentru credincioșii Parohiei Crâstor (Sarkadkeresztúr) – jud. Bekes, aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, duminica, 29 martie 2015, a fost zi de mare sărbătoare. După finalizarea unor ample lucrări de restaurare exterioară și interioară la Capela Ortodoxă Românească din Crâstor, care au vizat și refacerea în întregime a fațadei locașului de cult și care au fost efectuate începând din vara anului 2014, a avut loc resfințirea Capelei, care a fost celebrată în această duminică de către PS Episcop Siluan, aflat în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, din Ungaria și România.

http://trinitastv.ro/stiri-video/resfintirea-capelei-romanesti-din-crastor-%E2%80%93-ungaria-58566

La slujbă au participat mai multe oficialități: domnul Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Kovács József, deputat în Parlamentul Ungariei, Tiberiu Iuhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Bakucz Péter, primarul Crâstorului, Bărnău Dumitru Alin, primar la Cefa (jud. Bihor) și alții, precum și credincioși din Crâstor, Gyula, Aletea (Elek), Chitighaz (Kétegyháza), Cenadul Unguresc (Magyarcsanád) sau Leucușhaz (Lőkösháza). Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad.

Lucrările de restaurare la Capela Românească din Crâstor au fost posibile prin sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), de la București, al celor două primării înfrățite, din Crâstor și Cefa, al credincioșilor din Crâstor, dar și al altor parohii din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Renovările au cuprins refacerea în întregime a fațadei, restaurarea și zugrăvirea zidurilor, în exterior și interior, înlocuirea țiglelor de pe acoperiș, refacerea scaunelor din biserică, vopsirea podelelor, curățarea și vopsirea clopotniței, ș.a. Din partea Parohiei din Cefa au fost dăruite, de asemenea, o troiță din lemn care a fost așezată anterior în curtea bisericii, precum și o Evanghelie cu ferecătură și o cădelniță, oferite la finalul slujbei. Înaintea slujbei de resfințire a locașului de cult, Preasfințitul Părinte Siluan a făcut și sfințirea troiței de lemn menționate și a doi prapuri, dăruiți bisericii de Baracsi Károly, urmașii pr. Roman Mișcuția, care a slujit ca preot paroh la Crâstor vreme de 55 de ani (1936-1991).

Capela Românească din Crâstor funcționează într-un imobil achiziționat în anul 1943 și adaptat nevoilor de cult ortodoxe, care a beneficiat și de alte lucrări de restaurare de-a lungul timpului. Imobilul din 1943 reprezintă doar o etapă în viața comunității ortodoxe românești din Crâstor, a cărei vechime, pe firul istoriei, urcă cel puțin până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, după cum mărturisește biserica de lemn existentă aici în anul 1779 și care a fost înlocuită în anul 1830 cu o altă biserică din lemn
La final, cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească, oferită din partea Autoguvernării Românești Locale din Crâstor.

Comentarii

comentarii