VIDEO Reșitenii isi amintesc de 1 Mai muncitoresc cu nostalgie si parere de rau

Paşi de defilare, discursuri şi multă distracţie, aşa îşi amintesc reşiţenii ziua de 1 Mai. Toate zonele de agrement din jurul Reşiţei erau pline, oamenii ieşeau la un grătar în aer liber, iar cea mai mare concentraţie de oameni era pe platoul Secu, fieful reşiţenilor pentru 1 Mai. Mai ales că locul se află la nici 20 de km de Reşiţa iar transportul se făcea cu autobuzele transportului în comun. Oamenii îşi amintesc şi acum cum ardeau grătarele cu mici, cum erau aduşi cântăreţii şi dansatorii cu autobuzele pentru spectacolele ce atrăgeau atenţia tuturor şi spun că atunci, cu bani puţini, îşi permiteau să stea chiar şi o săptămână la motelurile din zonă, care erau şi îngrijite şi ieftine. ,,Cu 150 de lei- de pe vremea lui nenea Nicu- stăteam şi eu şi nevastă-mea sus la Şură sau la Constructorul. Nu erau camere cu televizor, jacuzi şi alte chestii fără de care nu se concepe în ziua de azi o cameră de hotel, dar erau aşternuturi curate, mâncare bună şi mai ales, linişte şi aer curat. Asta conta cel mai mult pentru noi când veneam aici”- spune Petru Dinca – pensionar din Reşiţa. ,,Acum- uitaţi-vă în jur ! Dezastru cu D mare. Asta înseamnă turism în Caraş Severin, la Reşiţa” mai spune omul cu supărare. Si un material video de pe youtube de care prea putini stiu si care merita vazut.

Acum zona de agrement a fost în paragină atâția ani, deşi Primăria Reşiţa a preluat amplasamentul, însă nu s-a grăbit cu renovarea. În urmă cu trei-patru ani, locul a fost concesionat unui om de afaceri care nu a reușit să facă ceva spectaculos la Șură. A reparat pontoanele, ceva pe la drum si parcare și cam atât. La 300 m, la Motelul Constructorul, care pe vremuri era asaltat de reșițeni de 1 Mai, acum este o ruină sinistră. Pontoanele sunt sparte, fără scânduri şi căzute în apă, pe locul de agrement pasc vacile, iar baza turistică e decăzută total. Motelul Constructorul este doar un maldăr de moloz, prădat şi ruinat deopotrivă de administratorii SC Turist Semenic cât şi de hoţii de fier vechi, încă mai amintind de frumuseţea de odinioară.

Trecătorii prin zonă îşi mai amintesc şi acum de mulţimea turiştilor de la Secu şi se uită cu jale la ce a devenit această zonă de agrement – acum ajunsă în paragină totală. Nu le rămâne decât să spere că, într-o zi, aceste locuri vor prinde viaţă din nou.
Maria Dan, reşiţeană venită să vadă ce mai este pe la Sură la Secu, spune că ,,era frumos odată la Secu la baraj, acum toţi se înghesuie să meargă pe la Văliug. Pe vremea lui Ceauşescu era lume multă, era plin platoul, se vindeau mici, bere, sucuri și câteodată, prindeai si PepsiCola. Mai jos, era un tobogan cu apă, nu înţeleg de ce nu investeşte nimeni în zonă”.

O doamnă de vârsta a treia, Ana Peica, spune că ,,e păcat pentru că e o zonă foarte frumoasă, de 1 Mai era amenajată o scenă pentru spectacole în aer liber, venea lumea din tot judeţul- nu numai de la Reşiţa. Veneau timişorenii şi cu cortul şi fără, erau spectacole organizate. Cine se grăbea şi iubea confortul mai mult decât cortul, putea să închirieze o cameră la Turist sau la Splendid sau chiar la Şură. Mie îmi plăcea la cort. Ne strângeam câte 20- 30 de corturi, făceam tabără şi în mijloc făceam focul în jurul căruia cântam la chitare toată noaptea. Şi Mircea Baniciu venea aici. Acum, totul este în paragina. Păcat, mare păcat” mai spune femeia. O turistă din Bihor venită la Secu special să vadă staţiunea, spune că peisajul e superb, doar că nu e amenajat mai nimic.

Zona de agrement Secu era recunoscută în tot Banatul. Pe malul lacului cu acelaşi nume se organizau de 1 mai serbări câmpeneşti la care participau mii de oameni. Declinul zonei a început în urma privatizării S.C. Turist Semenic S.A. de către un bucureştean. Acesta a făcut acelaşi lucru pe care l-a făcut şi cu hotelurile de pe Muntele Semenic: a pus lacătele pe tot ce a însemnat turism în Banatul Montan, făcut împrumuturi la bănci unde a girat cu hotelurile, restaurantele și clădirile din stațiunile Semenic, Secu, Muntele Mic și Poiana Mărului. A urmat apoi un proces între Primăria Reşiţa care revendica baza de turism de la Secu şi S.C. Turist. Procesul a durat mai bine de 3 ani, timp în care s-a pus cruce staţiunii. Totul s-a degradat şi a intrat în paragină. Şi ca totul să fie de râsul curcilor, Primăria Reşiţa a câştigat procesul, dar din tot acest aparat administrativ- nu s-a găsit nici un jurist care să îi spună acest lucrul acestuia și primarului de atunci. Aşa se face că edilul este ultimul care a aflat de câştigarea procesului- aceasta în urmă cu două luni. Trebuie precizat că asta se petrecea prin anul 2008.

Acum, starea drumului pune și ea pe fugă turiștii. Deci? Ce facem sau cum petrecem de 1 mai?


Este adevarat ca s-a si exagerat in unele privinte. Aveti mai jos un material video realizat pentru un 1 Mai inainte de 1989 in mare parte la Resita, în zona fostului CSR.

Comentarii

comentarii