Rezultatul inițiativei și al solidalității – Spitalul groazei din Reșița a devenit Spitalul speranței din Banatul Montan – VIDEO

 Au plecat de la un salon şi au renovat un spital în întregime – totul cu ajutorul voluntarilor şi pe cheltuiala lor – Spitalul groazei din Reșița a devenit spitalul speranței. Și toată această aventură nebunească, în urma crezului și al inițiativei unui suflet de femeie de doar un metru si jumătate, dar cu un suflet ce nu încape în toată acea clădire. OMUL se numește Lili Gherle. Ei i s-au alăturat alți Oameni cu suflet mare. Dacă am da vreo un nume, ar însemna să-i omitem pe ceilalți voluntari. Dar, toti au un nume: se numesc ,,Oamenii care au salvat spitalul – Voluntarii care au făcut imposibilul”!

Staționarul III, este cunoscut în toată țara ca fiind spitalul groazei – asta din cauza imaginilor terifiante cu bolnavi ținuți în condiții inumane din secția covid, apărute în presă în toamna anului trecut. Saloane și holuri insalubre, geamuri lipsă și grupuri sanitare greu de descris. Așa arăta spitalul Staționar III în toamna anului trecut. Acum, totul s-a schimbat la 180 de grade.

 
Spitalul Groazei din Reşita reabilitat de voluntari. Zeci de voluntari au răspuns „da”, celei de-a doua ediții a proiectului „Adoptă un salon”. De data aceasta, organizatorii au un plan mult mai mare și anume, igienizare și reabilitarea a două etaje a Staționarului III din Reșița. Spitalul Județean de Urgență avea la dispoziție 10 zile pentru a igieniza în întregime Staționarul III – mai exact, Secția de boli respiratorii și contagioase. Pentru că timpul era foarte scurt, iar sarcina nu putea fi amanita. Inițiatoarea acțiunii, voluntara Lili Gherle, a lansat un apel la toţi oamenii cu iniţiativa, iar rezultatul nu a întârziat să apară.

Au răspuns apelului locuitorii județului, dar și cărășeni plecați de mulți ani în alte țări. Și din ,,adoptă un salon” – voluntarii au adoptat un spital. În întregime. O clădire cu 3 etaje cu peste 120 de încăperi, a fost aproape reconstruită în 4 luni. Practic, din vechea clădire cu aproape 70 de ani vechime în spate, au mai rămas doar pereții – și ăia fără tencuială,

Forfotă mare și agitație la Staționarul III al Spitalului Județean de Urgență din Reșița. Zeci de voluntari din Reșița dar și din județ, oameni simpli, dar și firme au dorit să se implice în refacerea și igienizarea spitalului de infecțioase, cum este cunoscut reșițenilor. Aceștia și-au propun reabilitarea clădirii, astfel încât pacienții să aibă condiții decente de tratament. În acest proiect au fost cooptații și angajații Ministerului Afacerilor Interne – jandarmi, pompieri și polițiști, care, ca de fiecare dată, au răspuns pozitiv apelurilor venite din comunitate și nu se dau în spate când vine vorba de a ajuta. Dar lor li s-au alăturat și deținuții de la Penitenciarul din Timișoara.
Lor li s-au alăturat dascăli și elevi, angajați din sănătate, simpli cetățeni, unii cu tot cu familie. Au răspuns ,,prezent,, și au pus mâna la muncă voluntari din Reșița, Bocșa, din Anina și din comunele județului. Au dat o mână de ajutor și au făcut donații Crucea Roșie Caraș Severin, mai multe biserici din oraș și din județ, asociații umanitare. Lor li s-au alăturat alți voluntari de la ISU Semenic, jandarmi de la IJJ, membrii ai unor biserici – inclusiv Arhiepiscopia Timișoarei și Episcopia Caransebeșului.


Lili Gherle, inițiatoarea și coordonarea acestui proiect, spune că ce se întâmplă acolo, nu este un lux, este o necesitate. Fiecare este rugat să ajute, cum poate, avem nevoie de voluntari și bani. Din puțin se face mult, este urgent și vital pentru sănătate noastră a tuturor! Doar împreună putem reuși să facem din imposibil un real posibil!

Explozia de cazuri de covid i-a prins pe medicii cărășeni într-o pasă bună de această dată.  Un spital întreg din Reşita – spitalul groazei – aşa cum este cunoscut, a fost renovat şi reabilitat în totalitate, de voluntarii conduşi de o doamnă ce se implică în foarte multe campanii civice. Din cauza numărul mare de îmbolnăviri, s-a ajuns în situația ca voluntarii să grăbească lucrul. Aseară, pe o ușă a Secției de pneumologie ieșeau voluntarii, iar pe o alta, intrau primii bolnavi care au fost duși în saloanele lor.
 
Pornită de la sloganul ,,Adopta un salon,, campania s-a extins la tot spitalul şi chiar dacă pare incredibil, aproape totul în spital, exceptând pereţii, este nou- de la linoleum antibacterian şi până la frigidere şi televizoare din fiecare salon. Totul făcut de voluntari în urma campaniei iniţiate de Lili Gherle.



Comentarii

comentarii

One thought on “Rezultatul inițiativei și al solidalității – Spitalul groazei din Reșița a devenit Spitalul speranței din Banatul Montan – VIDEO

Comments are closed.