Bucurie de scurta durata – RMN mamar gratuit doar atunci când vor fi și bani

Una caldă, una rece privind gratuitatea investigațiilor RMN la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Faptul că trăim în țara ”tuturor posibilităților” nu ne lasă răgaz să ne bucurăm de lucrurile pozitive și fiecare veste bună este umbrită de câte un neajuns.

Vestea că de la 1 august statul decontează RMN-ul mamar a adus o speranță privind diagnosticarea cancerului la sân fără ca pacientele să mai scoată bani din buzunar pentru asta. Dar pentru că s-au alocat puțini bani privind decontarea prin Casa de Asigurări de Sănătate pentru aceste investigații medicale s-a creat deja o listă cu programări până în aprilie 2017, RMN-ul fiind foarte solicitat.

”Se fac aproximativ 2 investigații pe zi cu bilet de trimitere în regim ambulator, investigații decontate de către Casa de Asigurări. E foarte puțin față de solicitările pe care le avem. Astfel că, în acest moment lista de așteptare se întinde până în luna aprilie 2017, fapt ce nemulțumește pacienții, dar nu avem alte posibilități”, a declarat Violeta Florea, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Lista de așteptare mai este afectată și de timpul alocat unei astfel de operațiuni pentru că o investigație în regim RMN durează cel puțin 40 de minute, astfel că într-o zi media investigațiilor RMN, cu tot cu cei care plătesc din propriul buzunar, se ridică la 8-10 pacienți.
Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru investigații RMN decontate de stat a fost până la 31 iulie de aproximativ 23 de mii 500 de lei pe lună, iar de la 1 august este de 26 de mii de lei pe lună, aproximativ 45 de pacienți putând fi investigați.

Pe lângă introducerea în pachetul de servicii decontate de către CAS de la 1 august a RMN-ului mamar, s-a introdus și gratuitatea pentru ecografii cu bilet de trimitere, fie de la medicul de familie, fie de la medicul specialist.
”Față de anul trecut când nu am avut contract cu CAS pentru ecografii, tot de la data de 1 august am intrat în contract. La sfârșitul anului 2015 Spitalul Județean din Reșița a făcut efortul de a achiziționa un ecograf foarte performant și putem efectua în regim ambulator, cu bilet de trimitere de la medicul specialist sau medicul de familie, și ecografii generale, abdomen, pelvis, mamar, tot ce solicită medicii de familie sau medicii specialiști pentru pacienți”, a mai spus Violeta Florea.

Comentarii

comentarii