Rudăria – Singura rezervaţie mulinologică din România atrage tot mai multi turisti VIDEO

Rudăria – Singura rezervaţie mulinologică din România atrage tot mai multi turisti. Se spune că există un loc pe pământ unde, dacă rămâi peste noapte, dimineaţă te trezeşti întinerit. Acest loc este unic în această parte a Europei, este un adevărat simbol al dăinuirii tehnicii populare almăjene. Sunt morile pe apă de la Rudăria – azi Eftimie Murgu. În momentul de faţă, după bătăliile cu stihiile și forțele dezlănțuite ale naturii, la Rudăria au mai rămas 22 de mori, răsfirate pe o lungime de câţiva kilometri, de-a lungul firului de apă al Rudăricăi. Satul ,,Morilor pe Apă” este atestat documentar din anul 1241, iar primele 8 mori sunt consemnate oficial în anul 1722.

O parte din aceste mori care alcătuiesc rezervaţia de azi sunt încă funcţionale, făina şi mălaiul obţinându-se şi azi prin aceleaşi metode seculare de măcinat. Gustul fainii măcinate la morile din Rudăria, este unic în lume, spun cei ce au mâncat mămăligă făcută cu făină de porumb de Rudăria. Boabele de porumb sunt strivite încet, nu în grabă ca la morile electrice, ci cu răbdarea apei care mişca roțile.

Dar, vorbele oricât ar fi ele de meșteșugite și frumoase, tot sunt sărace. Cel mai bine este să mergeți să vedeți cu ochii voștrii aceste minuni. Mai ales acum când se anunță canicula, iar morile, sunt asezate în Cheile Rudăricai unde este răcoare și aerul este incarcat de miresemele locului.

Turiștii sosiți din toată țara să viziteze morile pe apă, cumpăra faina de mălai macinată atunci în fața lor. Localnicii s-au adaptat cerințelor și oferă spre vânzare de la traditionala rachie de Rudaria si pana la dulceturi si siropuri ori diferite mileuri lucrare ca acum 100 de ani, cu croseta.

Rudăria – Singura rezervaţie mulinologică din România atrage tot mai multi turisti. Si cine intra in cheile Rudaricăi, musai trebuie să încerce și o turtă sau langoș cu brânză sau cu dulceata de prune.  

Comentarii

comentarii