Ruga satului Padina Matei, de Sfânta Maria Mică

În fiecare an în 8 septembrie de Sfânta Maria Mică, în satul Padina este sărbătoare mare – Ruga satului. Pregătirile pentru nigeie început dis-de-dimineaţă în ziua de Sfânta Măria. Totul este din gospodărie, totul este proaspăt și fără aditivi sau cloranți totul se găteşte la foc de lemne, în casă. Și nu sunt puține felurile de mâncare și nici cantitatea nu este de neglijat. Fiindcă nu este chiar ușor să asiguri bucatele pentru vreo 20 de oameni, timp de două zile cu cel puțin trei mese pe zi.

De pe masă nu lipsește supa de pasăre, sarmalele cu varza si ardeii umpluti, carnea fiartă din supă, cu legume și cartofi la cuptor, friptura din carne de pasăre și de porc, prăjiturile și pâinea – toate făcute acasă. E cea mai frumoasă sărbătoare a anului, mai ales că este nedeia și mulți dintre localnici au o Marie în casă. Ruga satului din Padina Matei – adună la un loc toţii fii localităţii. Aceştia vin care de pe unde i-a dus viaţa, pentru a se întâlni cu cei dragi.

În dimineaţa de Sfânta Măria, se merge la biserică unde cei prezenți participă la slujba religioasă din biserica satului. Pe terenul de fotbal al satului, are loc tradiționalul meci de fotbal între junii satului versus veterani – adică cei ce s-au căsătorit și încă mai au ceva condiție fizică. Sau mai cred ei că au. Urmează prânzul cu cei dragi în jurul mesei după care, spre seară, gazdele şi musafirii- goştii cum li se spune în Banat- merg în centru, loc în care are loc tradiţionalul joc şi hora satului.

Muzica bună îi face pe toţi să se prindă în joc şi să se bucure de faptul că sunt împreună. Fiindcă bănățenii ştiu să se distreze şi lasă toate grijile de-o parte, parcă an de an , participanţii sunt tot mai mulți. Cel mai mult îi atrage muzica bună și dorința de a juca dansurile tradiționale ale satului. Iar această sărbătoare a satului, dă prilejul fetelor – tinerelor din sat – să își etaleze hainele noi și mai ales, costumele populare. Fiindcă nu există om in satele din Banatul Montan care să nu aibă în dulap și tradiționalul costum popular – costumul de român.


Portul popular, dansurile si cantecele noastre alcatuiesc fibra culturală a neamului românesc!

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii