Rugaciuni catre Sfantul Dumitru, Izvoratorul de Mir, Traditii si obiceiuri de viata lunga

Pe 26 octombrie are loc o mare sarbatoare pentru toti crestinii. Romanii il omagiaza pe Sfantul Dumitru, Izvoratorul de Mir, unul dintre martirii care a murit pentru credinta sa in Dumnezeu. Traditia populara spune ca de Sfantul Dumitru, cinstit in fiecare an pe 26 octombrie, caldura intra in pamant, iar gerul incepe sa-si arate coltii.

Sfantul Dumitru, traditii si superstitii. Focul lui Samedru, ritualul care aduce sanatate.

Iata mai jos doua rugaciuni puternice catre Sfantul Dumitru:

RUGACIUNI SFANTUL DUMITRU: 1. „Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu si harazit sa ocupi functia de proconsul, in timpul crudului persecutor al crestinismului, Maximilian; lucrul acesta ti-a ingaduit sa poti vesti cu mai multa usurinta si autoritate cuvantul mantuitor al sfintei Evanghelii.

Tu nu te-ai lasat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenintarile lui, ci ai renuntat la orice demnitate lumeasca pentru a castiga fericirea vesnica.

Impartind toate bunurile tale celor saraci ai mers la inchisoare cantand cel mai frumos imn de biruinta al crestinilor: ‘Aleluia.’ Strapuns de sulitele ucigasilor te-ai asemanat cu Mantuitorul tau rastignit pe cruce.

Te rog mijloceste-mi si mie harul sa gust macar in parte fericirea pe care o da trairea sincera a credintei.
Binecuvanteaza-ma si pe mine, ca sa ma pot impotrivi greutatilor pe care le intalnesc in stradania de a-mi apara credinta.

Daca Sfantul Gheorghe incuie iarna si infrunzeste intreaga natura, Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele.
O serie de obiceiuri sunt pastrate din strabuni in satele de Baragan, ritualuri care aduc sanatate, protejeaza de rele si chiar ii ajuta pe tineri sa-si gaseasca perechea.
“In Ajunul sarbatorii se aprind focuri, focurile lui Samedru, peste care sar copiii pentru a fi sanatosi tot anul. Batranii satului spun ca focul alunga fiarele. Dupa ce acesta este stins, taranii arunca un carbune in gradina ca aceasta sa primeasca putere de a rodi. Obiceiul se pastreaza si in satele din Baragan: Alexandru Obobescu, Gradistea, Unirea, Dichiseni”, spun specialistii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de Jos Calarasi.
Sfantul Dumitru, traditii si superstitii: focul care purifica si inlesneste casatoria
Focul are rol purificator si protector, aparand impotriva relelor, necazurilor si tinand la distanta fiarele codrilor. In satul romanesc se crede totodata ca si mortii vin sa se incalzeasca la aceste focuri. In acelasi timp, focul este menit sa apere copiii care dantuiesc in jurul lui sau sar peste el cand vapaia se domoleste.

Cei tineri sar peste foc, chiuie si joaca, in speranta ca se vor casatori in curand.
In gospodariile autohtone, femeile au datoria de a imparti copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi, iar in biserici se tin slujbe speciale si se impart merinde.

Sfântul Dumitru, tradiţii şi superstiţii: focul care purifică şi înlesneşte căsătoria Focul are rol purificator şi protector, apărând împotriva relelor, necazurilor şi ţinând la distanţă fiarele codrilor. În satul românesc se crede totodată că şi morţii vin să se încălzească la aceste focuri. În acelaşi timp, focul este menit să apere copiii care dănţuiesc în jurul lui sau sar peste el când văpaia se domoleşte. Cei tineri sar peste foc, chiuie şi joacă, în speranţa că se vor căsători în curând.

În gospodariile autohtone, femeile au datoria de a împărţi copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi, iar în biserici se ţin slujbe speciale şi se împart merinde. Sfântul Dumitru, tradiţii şi superstiţii: ciobanii află cum va fi iarna Conform ortodox.ro, Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi pun cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el.

Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. Tot pe 26 octombrie, pentru a şti ce iarnă îi aşteaptă, oamenii urmăresc mai multe semne în natură. “Dacă în această zi este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă. Tot acum, dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele”, spun specialiştii. În ziua Sfântului Dumitru, credincioşii merg la biserică şi împart grâu fiert pentru sufletele celor morţi. Sfântul Dumitru: ucis cu suliţe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305).

Din viaţa sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. Datorită calităţilor sale este numit după moartea tatălui său, guvernator al Tesalonicului. Ţinând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creştin, a fost întemniţat. În vremea aceea, creştinii erau trimişi ca pedeapsă să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creştinii erau victime sigure. Potrivit tradiţiei, Nestor – un tânăr creştin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte şi îi va spune: „Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos îl vei mărturisi”.

Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reuşeşte să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli. Vă recomandăm şi: Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul, ziua când se spală toate păcatele. De ce nu se mănâncă varză şi e interzis vinul roşu Tradiţii de Sfântul Ilie, făcătorul de minuni care trăsneşte dracii şi aduce ploaia.

De ce se mănâncă mere astăzi şi de ce nu avem voie să muncim Tradiţii şi obiceiuri de Sânziene, când se deschid cerurile. Sărbătoarea care dă puteri magice florilor şi tămăduieşte bolnavii Tradiţii în Lunea Sfântului Duh. Ce să faci astăzi ca să nu atragi mânia ielelor şi de ce trebuie să dormi acasă de Rusalii Superstiţii la Moşii de vară: ziua în care sufletele morţilor colindă neîncetat pe pământ.

Ce e interzis să faci în sâmbăta de dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt Rusalii 2015. Tradiţii şi superstiţii: Ziua în care spiritele morţilor iau minţile oamenilor şi este interzis dormitul sub cerul liber. Ce minuni fac florile de tei

Citeste mai mult: adev.ro/nwpuh5

Comentarii

comentarii