Rupere de nori la Reșița, cod roșu si viituri în zona Oravița, inundații la Caransebeș VIDEO

Ziua de ieri s-a încheiat cu un cod portocaliu de scurgeri importante de pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație, fiind afectat și Caraș-Severinul.

Codul portocaliu a dat ulterior în două coduri roșii. Unul viza averse torențiale cu acumulări de peste 30…40 l/mp, în zona avertizată cumulându-se anterior avertizării, în două ore, cantități de peste 200 l/mp.

Pe lista localităților afectate s-au aflat orașul Oravița și comunele învecinate Răcășdia și Ciclova Română. Potopul s-a abătut doar peste Oravița unde nu a plouat mai mult de 20 de minute, dar cantitatea de apă a fost imensă. Apa venită de pe panta dealului s-a revărsat peste cartierul Zona Gării. Mai exact,  peste partea joasă a cartierului care preț de jumătate de oră efectiv a fost inundată. Apa a avut peste 25 de cm și a intrat în câteva subsoluri, pivnițe și garaje.

Pompierii military au acționat în Oravița pentru evacuarea apei din mai multe curți inundate, precum și pentru evacuarea apei din subsolul spitalului din Oravița. În sprijinul colegilor de la Oravița, de la Detașamentul de Pompieri Reșița, a plecat o autospecială de primă intervenție și comandă cu două motopompe transportabile și de la Secția de Pompieri Moldova Nouă o autospecială de primă intervenție și comandă cu o motopompă transportabilă.

La Resita și la Târnova, ploaia torențială a inundate mai multe străzi deoarece cantitatea de apă nu a mai putut fi preluată de sistemul de canalizare.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Lișava – bazin superior.

Sursa imagini facebook

Comentarii

comentarii