Rusalii in Banatul Montan: sfințirea holdelor la troița și slujba Sfântului Trifon VIDEO

În tradiţia ortodoxă în ziua de Rusalii, iar în unele locuri a doua zi, credincioşii în frunte cu preotul ies la holde, sfinţind ogoarele. La porţile caselor şi în biserici, se pun frunze de tei sau nuc şi cununi din spice de grâu.
În unele sate din Banatul Montan, în a doua zi de Rusalii, credincioşii în frunte cu preotul, ies la holde şi sfinţesc ogoarele. Tradiţionala slujbă de sfinţire a holdelor îşi are originea în vechile rânduieli ale Bisericii, fiind oficiată în fiecare an în prima sau a doua zi de Rusalii, în funcție de rânduiala parohiei.

În a doua zi de Rusalii, păstrători ai acestei tradiţii, credincioşii din Valea Almăjului au participat la slujba Aghesmei mici oficiată la troiţa situată la intrarea în sat, troiţă ce a fost ridicată şi amenajată de către credincioşii parohiei, construită cu mulţi ani în urmă special pentru sărbătoarea Rusaliilor. Toţi credincioşii veniţi la biserică, purtând steaguri bisericeşti, icoane şi chiar frunze de nuc sau tei în mână, au plecat de la biserică în sunetul clopotelor spre locul stabilit din ţarină, acolo unde preotul a sfinţit apa şi a făcut rugăciunea specială pentru protejarea holdelor, livezilor, grădinilor.

O rugăciune specială este Rugăciunea Sfântului Trifon, care se face în această zi pentru alungarea lăcustelor, gândacilor, gărgăriţelor şi a tuturor dăunătorilor din holde. De asemenea, au fost rostite rugăciuni de sănătate pentru cei prezenţi şi de pomenire pentru cei adormiţi. După terminarea slujbei, oamenii au trecut prin faţa preotului şi au sărutat crucea, au fost stropiţi cu apă sfinţită şi au primit câte un spic de grâu și frunze de nuc binecuvântate, întrucât ele ne amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos.

În sat, oamenii pun flori și crengi de tei sau nuc, la fântâni.

Comentarii

comentarii