Rusalii si rugă de pandemie la Lăpușnicu Mare VIDEO

Rusalii de pandemie in Banatul Montan la Lăpușnicu Mare: ruga satului și sfințirea holdelor la troița din centrul satului dupa reguli noi. Rusaliile, la fel ca orice altă sărbătoare creștină, atrage după ea numeroase obiceiuri practicate din vechime în Banatul Montan. La Lăpușnicu Mare, de Rusalii este si ruga satului – nedeia satului – și hramul bisericii. Numai că, noile reguli impuse de pandemie, a schimbat și aceste obiceiuri știute și păstrate de săteni de când se știu.

Până acum, de când se știu, in dimineaţa celei de a doua zi de Rusalii, mergeau la biserică unde cei prezenți participau la slujba religioasă din biserica satului. De acolo, în procesiune, se mergea la troița din capul satului unde preotul făcea o slujbă specială de sfinţire și protejare a holdelor. Ca acestea să aibă parte de ploaie, de soare şi să fie ferite de prădători. Apoi, oamenii luau spice de grâu pe care le duceau acasă și loe puneau la poartă, la icoană și în grajdul animalerlor. Apoi, oamenii ieșeau la joc în piațeta din fața bisericii unde petreceau până târziu în noapte alaturi de săteni și musafiri.

Anul acesta, datorită restricțiilor de distanțare socială, marea sărbătoare a satului a fost sărbătorită diferit de anii trecuți: fără muzică, cu reguli stricte la biserică, fără procesiune și fără miruire și împărtășanie. Practic, în permanent. Oamenii au stat la distanță unii de alții tot timpul.

Rusalii si rugă de pandemie la Lăpușnicu Mare. Lăpușnicenii s-au conformat, iar în biserică au respectat toate indicațiile date de preot cu privire la regulile impuse din starea de distanțare socială. Cum nu s-a putut pleca în procesiune la troița de la întrare din sat, slujba de sfințire a holdelor s-a ținut în fața bisericii. Sătenii au luat parte la slujbă, după care au plecat fiecare la casa lor să petreacă în familie ruga satului.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii