Să auzi şi să nu crezi: consilierii locali votează împotriva celor care i-au ales la Bocşa

Că Bocşa este unul dintre oraşele cu cele mai mari probleme sociale, credem că o ştie ori şi cine. Poate că nici Anina nu este în situaţia Bocşei fiindcă din fericire, la Anina nu există o comunitate de rromi aşa de mare ca cea din cartierul Măgura. Nici zona MFA nu este mai departe – asta ca să nu mai amintim de zona spitalului. Acestea sunt urmările politicii de distrugere a capacităţilor de producţie din oraş- ce de altfel din toată România, timp de 20 de ani.
Dacă locuitorii din Măgura au de bine- de rău câte o locuinţă proprie în care locuiesc claie peste grămadă sute de oameni, mai grav este cu locuitorii săraci din zonele MFA sau Spitalului sau cine mai ştie pe unde are Primăria Bocşa locuinţe sociale. În aceste locuinţe stau la un loc câte 3 şi 4 familii şi numai ei ştiu cum se descurcă- fiindcă locuri de muncă nu sunt. În aceste condiţii, nici nu este de mirare că unii nu şi-au plătit chiriile sau impozitele, în funcţie de caz. Din nefericire, unele situaţii sunt dea dreptul ilare: într-unul dintre cazuri, datoria pentru chirie este de 700 de lei iar penalităţile pentru această datorie sunt de ……8.000 de lei. Nu este nici o greşeală. Astea sunt legile şi gata. Poate că în cazul unora a fost şi rea voinţă, dar majoritatea au intrat în acest lanţ al datoriilor din cauza lipsei de bani şi a faptului că îşi pierduseră locul de muncă. Fiindcă situaţia nu este de azi sau de ieri, fostul primar al oraşului, Mirel Pascu, a iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu local prin care s-a obţinut scutirea de la plata penalităţilor şi a datoriilor pentru o perioadă de timp cu condiţia ca restul plăţilor să se facă la zi. Numai că, respectiva hotărâre a expirat odată cu încheierea mandatului vechii administraţii locale în frunte cu Patriciu Pascu.
În aceste condiţii, dar mai ales pentru ai aduce la zi pe datornici, primarul actual al oraşului, Eugen Cismăneanţu, a propus consilierilor locali în ultima şedinţă a forului, prelungirea respectivei hotărâri. Ba mai mult, cine îşi va plăti anul viitor impozitul în totalitate şi va fi cu plăţile datorate la zi până la data de 31 martie, va beneficia de scutirea definitivă de la plata penalităţilor şi rămăşiţelor de taxe, chirii şi impozite. Această măsură avea ca scop ajutarea contribuabililor ca să intre in normalitate cu dările şi chiriile către Primărie.
Numai că, acum…Surprize- Surprize: în cadrul şedinţei de consiliu local, primul care s-a opus acestei măsuri, a fost….ei da….domnul fost primar Mirel Patriciu Pascu. Lui i s-au mai alăturat consilierii Mircea Grecu, Petru Prorocu, Augustin Lichenţan, Ovidiu Cretan şi Marian Bocsan. Ca şi culoare politică a consilierilor respectivi, aceasta merge de la roşu psd-iştilor, trece prin galbenul liberal şi se împiedică în movul diaconescian. Era sa uităm și de un independent rătăcit, consilier ajuns în consiliu tocmai votului cetățenilor, Ion Marișescu.
Având în vedere ceea ce s-a întâmplat, putem trage concluzia că domnii consilieri au votat tocmai împotriva celor care la rândul lor le-au acordat votul pentru a ajunge în micul for local, dar prilejuitor de atâtea avantaje- spun unii.
Cu toate acestea şi cu toată înverşunarea domnilor mai sus pomeniţi, proiectul de hotărâre a fost adoptat iar în acest fel, peste 200 familii fără venituri şi locuri de muncă, au acum posibilitatea de a intra în legalitate. În cazul în care nu vor respecta acest lucru, au toate şansele ca la 31 martie 2013, să fie evacuaţi din locuinţele primăriei şi să ajungă în stradă.
Unde mai pui că în aceste zile, Moş Nicolae le va aduce locuitorilor din blocurile de la MFA un dar la care nici nu îndrăzneau să viseze: gazul metan. Este ştiu că deşi se afla în cea mai aglomerată zonă a oraşului, câteva zeci de blocuri din zonă se încălzesc cu lemne iar burlanele sobelor ies pe ferestre.
Mai trebuie adăugat aici faptul că unul dintre consilierii locali opozanţi, Marian Bocşanu, are în administrare două asemenea blocuri- două bombe sociale, mai exact fiindcă în vară, unul dintre cele două blocuri a fost la un pas să ia foc. Din cauza tablourilor electrice de scară subdimensionate, unul dintre ele a luat foc şi în bloc s-a instalat panica. Fiindcă întreaga clădire s-a umplut de fum, chiriaşii au început să sară cu copiii pe ferestre şi numai intervenţia pompierilor a oprit producerea unei tragedii.
Dar, asta este altă poveste, cele două blocuri sunt private ( cumpărate tot de la primărie pe un preţ de nimic) iar materialul nostru se referă la blocurile primăriei. Promitem să revenim la cele două blocuri.

Comentarii

comentarii