Sa intelegem ca dracul nu este asa de negru ? Leul a trecut cu bine de şocul Brexitului

Decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană a scurtcircuitat pieţele financiare, investitorii refugiindu-se în activele considerate drept sigure, precum dolarul, aurul sau francul elveţian.
Cea mai afectată a fost lira sterlină care a scăzut faţă de moneda americană, la scurt timp după anunţarea rezultatelor finale, la un minim al ultimilor 35 de ani, de 1,3229 dolari.

Leul a avut o evoluţie mult mai calmă, deprecierea sa fiind redusă. Euro a crescut la deschidere cu circa 1%, pentru scurt timp fiind atins un maxim de 4,5650 lei, nivel care nu a mai fost atins din martie 2014. Treptat piaţa s-a calmat, iar BNR a anunţat o medie de 4,5366 lei faţă de 4,5179 lei, în şedinţa precedentă. Scăderea aversiunii faţă de risc s-a conturat la închidere, când tranzacţiile se realizau la 4,5210 – 4,5240 lei.

Analiştii anticipează la o perioadă de volatilitate ridicată a pieţelor. Purtătorul de cuvânt al băncii centrale a declarat că „BNR monitorizează atent aceste evoluţii fiind gata să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite. BNR va continua să acționeze pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu și pentru menținerea stabilității financiare”.

La rândul lor, oficialii Ministerului de finanţe cred că impactul Brexit-ului asupra economiei româneşti va fi redus în primă fază, datorită creşterii solide. Ei au pus accentul pe faptul că România are o rezervă valutară substanţială care ar putea fi utilizată pentru a atenua riscurile determinate de creşterea costurilor de finanţare în perioada următoare.
Cursul dolarului american a scăzut în ziua referendumului la 3,9699 lei dar a crescut la finalul perioadei la 4,0766 lei, cotaţiile din piaţa valutară atingând un maxim de 4,15 lei.

Cotaţiile monedei elveţiene au scăzut pe pieţele internaţionale la finalul perioadei până la 1,062 franci/euro, dar au revenit către 1,09 franci, astfel că BNR a anunţat o medie de 4,1791 lei, faţă de 4,1655 lei în ziua precedentă.
Celelalte monede din regiune au înregistrat fluctuaţii mult mai mari faţă de euro decât leul. Astfel, cea poloneză s-a mişcat în culoarul 4,339 – 4,539 zloţi iar cea maghiară între 312,1 şi 322 forinţi.

Perechea euro/dolar a crescut în 23 iunie la 1,1421 dolari, în urma sondajelor care indicau victoria celor care doreau menţinerea în UE. Rezultatul de a doua zi a aruncat euro la minimul ultimelor patru luni, de 1,0913 dolari, pentru ca la închiderea pieţelor americane cotaţia să fie de 1,1112 dolari.

Investitorii s-au grăbit să facă plasamente în activele „refugiu”, astfel că uncia de aur a crescut până la 1.359 dolari, mai sus cu 8% faţă de ziua precedentă, pentru ca la fixingul de seară de la Londra să scadă la 1.316 dolari.

Analiza cuprinde perioada 20 – 24 iunie

Pentru www.infocs.ro analistul economico-financiar, Radu Georgescu.

Comentarii

comentarii