„Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni”

Reşiţenii au avut ocazia să vizioneze, filmul documentar „Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni”, realizat la iniţiativa WWF România, în Carpaţii din sud-vestul României, unde se află, încă, ultima zonă de sălbăticie a Europei.

„Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni” este o iniţiativă a WWF România ca şi-a propus să promoveze ultima zonă sălbatică din Europa. Filmul urmărește să scoată în evidenţă importanţa conservării sălbăticiei pentru comunităţile locale punând accent pe activităţile bazate pe folosirea resurselor naturale care pot să genereze beneficii economice în mod sustenabil.

Sunt urmărite promovarea obiectivelor naturale, potenţialul turistic şi obiceiurile locale, dar şi elemente specifice de biodiveristate şi specii cheie care reflectă caracterul de sălbăticie al locurilor „Am pornit această iniţiativă din dorinţa de a promova această zonă, unică în Europa. Suntem ultima zonă de sălbăticie a Europei şi nu ştiu dacă oamenii îşi dau seama ce înseamnă acest lucru. Este o bogăţie enormă. Viaţa sălbatică este încă aici, caracterul sălbăticiei este prezent. Trebuie să realizăm că avem o datorie, atât faţă de noi, ca oameni, ca locuitori ai zonei, cât şi faţă de restul Europei, din această generaţie şi faţă de cele care vor veni după noi. Filmul nu se doreşte a fi doar o înşiruire de imagini frumoase. Acesta este un film cu mult sentiment, plin de emoţie, care transmite, pe lângă frumuseţile prezentate în imagini, şi un mesaj foarte clar, şi nume, că avem o datorie faţă de aceste locuri, pe care trebuie să le protejăm, să vedem cât sunt de sensibile”, a declarat Cătălin Gavrilă, din partea WWF România.

Filmul prezentat arată ceea ce înseamnă sălbăticie în anul 2016, şi care sunt ameninţările din ziua de azi. Documentarul a fost realizat de Ilea Pictures, în colaborare cu WWF-România, iar filmările au durat 12 luni. Filmul a fost realizat în Carpaţii din sud-vestul României, în Parcurile Naţionale Retezat, Semenic – Cheile Caraşului, Cheile Nerei – Beuşniţa, Domogled – Valea Cernei şi Parcul Natural Porţile de Fier, fiind inclusă şi o parte din Munţii Ţarcu – Sit Natura 2000. „Am primit această provocare din partea celor de la WWF, de a face un film documentar despre această noţiune, de sălbăticie, şi cred că am reuşit acest lucru. O zonă de sălbăticie sănătoasă este aceea în care oamenii şi procesul natural se desfăşoară firesc, în sensul în care activităţile umane nu alterează absolut deloc mediul înconjurător. Filmul s-a filmat pe parcursul unui an, din Munţii Retezat, până în Clisura Dunării, trecând prin toate rezervaţiile din Caraş-Severin”, a afirmat Cristian Ilea, producătorul filmului.

După ce a avut proiecţii la Tismana şi Reşiţa, filmul urmeayă să fie prezentat şi în Baia Mare, Timişoara, Ploieşti, Bucureşti şi Braşov. Proiectul „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” e cofinanțat printr-un grant din partea Elveției acordat prin Contribuția Elvețiană la Uniunea Europeană extinsă.

Comentarii

comentarii