Sanatate: Cum sa va feriţi de virusul hepatitei C

În Europa, 23 de milioane de cetăţeni sunt infectaţi cu virusul hepatitei, iar în România, numărul pacienţilor care suferă de hepatitele cronice B şi C este estimat de European Centre for Disease Control (ECDC) la aproape 2 milioane, cu mii de infecţii noi raportate anual.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 2 miliarde de oameni din întreaga lume au intrat în contact cu virusul hepatitei B, iar dintre aceştia mai mult de 350 de milioane au o infecţie cronică ale ficatului.

Mai mult de 150 de milioane de persoane suferă de hepatita cronică C, în Europa, iar cifra este în creştere.

În acest sens, pe 6 noiembrie 2012 a fost lansat indexul European de Performanţă în Tratarea Hepatitei, la Institutul Matei Balş, în acelaşi timp cu lansarea sa pe plan european, la Bruxelles.

Indexul vizează îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru cei care suferă de hepatite virale şi prevenirea transmiterii bolii.

Potrivit acestui Index, România se află pe locul 25 din 30 de ţări în ceea ce priveşte performanţa în tratarea bolilor hepatice, ceea ce indică că suntem deficitari la accesul la tratament, prevenţie, dar şi la capitolul depistare.

Hepatita C este o afecţiune a ficatului cauzată de un virus de tip ARN, transmis prin sânge mai ales în timpul transfuziilor, al utilizarii drogurilor injectate, dar şi a unui contact sexual neprotejat.

De asemenea, mai rar, hepatita C se poate transmite de la mama infectată la copil în timpul naşterii.

De vreme ce acest virus hepatic este răspândit prin contactul cu sânge infectat, unica metodă de a preveni îmbolnăvirea constă în aplicarea unor măsuri riguroase de igienă personală şi prevenţie.

Este foarte important să evitaţi următoarele:

– utilizarea unor instrumente care care ar putea avea sânge infectat cu virusul hepatic C pe ele: aparat de ras, periuţă de dinţi, foarfecă, ac, etc.

– servicii de manichiură, pedichiură, stomatologie, tatuaje şi piercinguri în locaţii care nu prezintă încredere.

– actele sexuale neprotejate cu un partener instabil

De asemenea, riscul de a contacta hepatita C este mai mare dacă:

– faceţi transfuzii de sânge sau transplanturi de organe

– apelaţi la droguri injectabile cu seringi folosite

– aveţi în familie persoane infectate

– lucraţi într-un spital

Din nefericire, foarte multe persoane nu sunt conştiente de infecţia pe care au, de aceea este important să facă testarea. Fără tratament, ambele tipuri de hepatită pot conduce la ciroză şi la cancer şi pot provoca afecţiuni secundare serioase

Comentarii

comentarii