Săptămâna icoanei româneşti la Gyula

În perioada 26-29 mai 2015, la Gyula au avut loc mai multe evenimente culturale, ce au avut în mijloc icoana ortodoxă.
Sub genericul „Tradiţie şi cultură bizantină în artă eclezială românească. Tehnica pictării icoanei pe lemn”, în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, în perioada 26-28 mai 2015, a avut loc o amplă manifestare dedicată artei pictării de icoane pe lemn, adresată elevilor de la Şcoală Generală şi Liceul gyulan.

Cei care au susţinut acest proiect educativ-religios şi artistic destinat elevilor din Gyula sunt pr. Irineu Bălan, stareţul Mănăstirii Bucium din Arhiepiscopia Iaşilor şi cinci tineri, membrii ai atelierului „Divin Art” din Iaşi, care au venit în Ungaria cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi la invitaţia Preasfintitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Manifestarea a cuprins două momente centrale, la care au fost invitaţi să participe elevii Liceului şi Şcolii Generale, şi anume deschiderea programului (marţi, 26 mai 2015) dimpreună cu vernisajul unei expoziţii cu icoane, care au fost expuse în spaţiul expoziţional din incinta Liceului şi o conferinţă ce a avut loc în sala festivă a aceleaşi instituţii (joi, 28 mai 2015), că o concluzie a întregii manifestări.

Partea cea mai importantă a acestei manifestări a constituit-o atât exemplificarea concretă a ceea ce înseamnă pregătirea materialelor, etapele de lucru şi pictarea propriu-zisă a icoanelor, realizată pe trei şevalete de către pr. Irineu şi alţi ucenici ai săi, cât şi muncă directă cu diverse grupuri de elevi care s-au perindat în continuu în decursul acestor zile în spaţiul de lucru al atelierului şi au putut la rândul lor să picteze sau să pună diferite întrebări legate de această îndeletnicire.
La deschiderea manifestării au fost prezenţi PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Tiberiu Iuhasz, Preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, directorii-adjuncţi şi alte cadre didactice şi elevi s.a.

Manifestarea s-a încheiat printr-o conferinţă susţinută joi, 28 mai 2015, pe scena sălii festive a Liceului, la care au luat parte PS Siluan, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului, pr. Irineu Bălan şi tinerii iconari din Iaşi. PS Siluan şi-a exprimat satisfacţia pentru acest proiect cultural-educativ, dedicat pictării icoanelor.

Apoi au luat cuvântul pr. Irineu Bălan şi ceilalţi tineri iconari din Iaşi, care au dat mărturie despre felul în care au luat contact cu această îndeletnicire sacră, dar şi despre importantă acestei arte în viaţă lor. Cu acest prilej, dar şi pe parcursul întregii manifestări, au fost transmise pe un ecran toate momentele importante ale activităţilor desfăşurate şi a fost realizat şi un film cu întreagă desfăşurare a evenimentului.

Vineri, 29 mai 2015, la Centrul de Documentare şi Informare al ATRU a avut loc o altă expoziţie de icoane, tot pe lemn, în cadrul căreia a fost prezentată publicului prezent, colecţia de icoane aparţinând lui Gabriel Gurzău, membru al comunităţii româneşti din Ungaria. Cu aceeasi ocazie, pr. Petru Puscas, parohul Bisericii „Sf. Parascheva” din Gyula, si-a lansat cartea ” Contributii la studiul istoriei religiilor, in sfera culturala maghiara”, care contine practic, teza sa de doctorat.

Comentarii

comentarii