Saracie mare in Caras Severin – 20.000 de oameni cu pensie de 150 de euro

În județul Caraș-Severin în jur de 20.000 de pensionari au pensie de până la 600 de lei.

Pensia medie pe Caraș-Severin este de 1.133 de lei după cum a precizat Dorin Brăilă, directorul Casei de Pensii din județ. Cele mai mici venituri le au pensionarii care beneficiază de pensiile de urmași, dar şi cei care au ieșit la pensie din domeniul agriculturii. Pensia medie pentru aceste două categorii este de 518 lei pe lună. De pensii de urmași beneficiază 11.187 de pensionari, în timp ce 2.034 pensionari au pensii din agricultură.

”Sunt pensionari care au o pensie de 400 de lei pe lună și unii chiar mai mică. Atunci când mai dorm prin Parlamentul României (n.r aleșii) ar trebui să mediteze cum poate un pensionar să trăiască cu 400 de lei pe lună având în vedere faptul că la vârsta de pensionar are nevoie de medicamente deoarece numărul bolilor și gravitatea lor apare odată cu înaintarea în vârstă. În plus de asta, are nevoie să-și plătească cheltuielile de întreținere care de multe ori depășesc venitul lunar, nemaivorbind de faptul că în afara de aceste cheltuieli mai are nevoie și de cheltuieli sociale, culturale, etc.”, a spus Ioan Jura, președintele Asociației ”Venerabilii” a Pensionarilor din Caraș-Severin.

La nivelul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin au fost înregistrate, pe parcursul anului trecut, un număr total de 32.000 de solicitări, din care 3.222 reprezintă cereri de înscriere la pensie. Dorin Brăilă, directorul Casei de Pensii, a spus că un procent de 90% dintre acestea au fost rezolvate. Cele rămase spre rezolvare au înregistrat întârzieri datorită unor modificări legislative.

Comentarii

comentarii