Sărbătoarea Floriilor a încheiat sezonul de schi de pe pârtiile de pe Muntele Mic VIDEO

Câteva zeci de turiști împătimiți de schiat și alunecatul pe zăpadă, au petrecut sărbătoarea Floriilor pe Muntele Mic. Vremea a fost excelentă, soarele a strălucit și cu toate că stratul de omăt are peste 40 de cm, în aer, erau in jur de 10 grade. Prilej de bucurie, de plimbare în aer liber și de mișcare pe schiuri. Și chiar și de plajă. Foarte probabil, ca Duminica Floriilor să fi fost final de sezon2020/2021 la schi pe Muntele Mic. Noi vă prezentăm un ultim material realizat la schi pe Muntele Mic de Adriana Marchescu și trupa ei de schiori: adică ea, soțul, cei doi fii și duminică, și ,,al bătrân” care ne-a spus și câteva cuvinte. Sezonul de schi în iarna 2020 – 2021 a început târziu, în ianuarie, dar a fost cel mai lung din perioada postdecembristă. Putem spune că în sezonul acesta, schiorii din România, au avut mai mult noroc, comparativ cu cei din alte țări europene, îndeosebi cele alpine. Noi am scăpat de închiderea stațiunilor. A fost un an ciudat, care ne-a arătat cât de precară este infrastructura turistică de la noi și cât de mult pierdem fiindcă nu putem oferi concetățenilor noştri condiții asemănătoare cu cele pe care le găsesc la vecini.

Horațiu Buna, unul dintre investitorii în turism pe Muntele Mic, deși mulțumit de numărul mare de turiști din acest sezon rece, are totuși unele supărări care privesc activitatea turistică de pe munte. Iată ce spune Horațiu Buna legat de această problemă: ,,Nu am reușit să găzduim toți schiorii și asta la ei, în țara natală. Asemenea domeniului agricol, unde importam mai multe produse decât exportam, deși Dumnezeu ne-a dat tot ce ne trebuie să le putem produce noi, tot așa exportam mai mulți turiști decât importam, deși Munții României au un imens potențial. Și vă dau și câteva exemple de incompetenţa managerială și antreprenorială din zona noastră: ,,În 2008 a fost gândită actuala parcare. Trebuia să ocupe 27 000 mp, să fie făcută în două etape. Prima de 5000 mp, fiindcă nu știam dacă poate fi deszăpezită la această altitudine în gol alpin, iar următoarea după. Prima etapă a fost realizată acum 6 ani. Inițial, unii s-au luptat să o desființeze, de atunci extinderea a fost blocată, și azi avem 5000 mp de parcare și restul maidan pe care îl improvizam ca și parcare. Doar că atunci când solul nu mai este înghețat, totul devine un soi de zona de îmbăiat porcii.

Un alt exemplu este accesul în stațiune. Deși am obținut o Hotărâre de Guvern cu înlocuirea vechiului telescaun cu o telegondolă, cu absolut toate avizele de la toate ministerele, nimeni nu a mișcat un deget. Putem ,,mulţumi” vechii conduceri a primăriei Turnu Ruieni – atât pentru blocarea parcării cât și pentru modificarea traseului telegondolei, care trebuia să treacă pe anumite proprietăți, în loc să păstreze traseul în care erau obținute toate avizele.

La momentul obținerii HG, președintele CJ, de atunci mi-a promis că se va asocia cu Consiliul Local și va pune la dispoziție partea de contribuție bănească, era vorba de vreo 150 000 EUR, din cei aproximativ 15 milioane cât era investiția. Nu am auzit nici un politician să zică ceva de această HG. Să nu uităm că investitorii în turism de pe Muntele Semenic, încă se zbat să obțină o asemenea Hotărâre de Guvern, act pe care Muntele Mic îl are de ani de zile, dar nu se face nimic.

Un al treilea exemplu, este blocajul venit de la Garda de Mediu pentru acumularea de apa necesară pentru alimentarea tunurilor de zăpadă artificială. Privaţii în ale turismului de pe munte, nu au cerut în acest caz nici un ban de la stat. Cer doar să fie lăsați, ca pe banii lor, să facă investiția. Am speranța ca actualul Consiliul Local condus de un nou edil, va avea o cu totul altă abordare. Sper ca și autoritățile județene și naționale, să vină în sprijinul celor locale și împreuna cu actualii și viitorii investitori privați, Muntele Mic, să se transforme într-o stațiune care să poate fi o alternativă la ceea ce azi românii găsesc în alte ţări.

Închei prin a mulţumi tuturor celor care ne-au trecut pragul în acest sezon și ne cerem scuze pentru neajunsurile găsite, și să le spun că vom face tot ce depinde de noi să ducem Muntele Mic mai departe. Exista proiecte ale mai multor investitori privați de pe Muntele Mic care vor fi depuse în perioada imediat următoare, cu rezerva de a primi și aprobările necesare, pe măsura ce ele vor demara, vă vom ţine la curent. Dacă autoritățile vor da dovadă de inteligentă, transparentă, știință de a accesa fonduri și vor sprijini toți privaţii care doresc să investească în zonă, atunci avem șanse, într-un viitor nu prea îndepărtat, să oferim românilor ceea ce-și doresc: un turism de calitatea ,,ce afară” la ei acasă.

Să auzim numai de bine! ”

Horațiu Buna – un investitor care încă mai are speranțe mari pentru turismul de pe Muntele Mic.

Comentarii

comentarii