Sarbatoarea si bucuria de ,,Ziua Crucii” umbrită de niște râtani pe Muntele Mic

15 septembrie a fost Zi de Curățenie Națională în România. Românii şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat la “Let`s Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale.

Din păcate, doar cu o zi înainte, câteva sute de oameni au dat dovadă de cel mai mare grad de nesimţire faţă de mediul curat şi de natură. Câteva sute de participanţi la evenimentul ,,Ziua Crucii pe Muntele Mic” – la sfârşitul ceremonialului religios şi militar, au lăsat pe platou şi în jurul ,,Monumentului eroilor bănăţeni” – în jurul crucii monumentale de pe Muntele Mic, sute de ambalaje în care au primit ,,pomană” de după liturghie. Se ştie că la marile ceremonii religioase, membrii bisericii sau ai comunităților locale sau sponsorii, dăruiesc participanţilor o pomană sub formă de mâncare – de cele mai multe ori sarmale sau fasole. Fie de dulce sau de post.

Aşa s-a întâmplat şi de această dată, participanţilor li s-au împărţit sarmale de post în cel mai civilizat mod, numai că, unii dintre ei s-au comportat ca porcii. După ce au mâncat, efectiv au aruncat pe platou ambalajele din polistiren. AŞa că acum, peisajul arata dezolant: zeci de caserole şi pahare din plastic sunt aruncate în jurul crucii monument. Problema este că acesta nu este un fapt unic sau singular. La fel s-a întâmplat şi anul trecut, la fel s-a întâmplat şi acum doi ani.

În aceste condiţii, organizatorii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a oferi mâncare ,,râtanilor”. Adevărul este că nu putem generaliza, au mai fost şi oameni educaţi ce au pus ambalajul în plasă, dar numărul acestora pare să fie destul de mic. Adevărul este că nici organizatorii nu s-au gândit să pună la dispoziţie tomberoane, coşuri de gunoi sau măcar nişte saci din nailon. Dar aceasta nu este o scuză pentru lipsa de bun simţ.

Între timp am aflat că după câteva zile, mai exact ieri, pe munte s-a făcut curăţenie. Gunoaiele au fost strânse, dar asta se repetă an de an. Oare când vor învăţa românii ca gunoiul lor – este doar al lor si că dacă-l fac, să şi-l ţină la ei sau să-l ducă acasă? Şi încă ceva, singurul reproş care i se poate aduce organizatorului, ar fi acela că la sfârşitul manifestării, nu li s-a cerut explicit participanţilor să nu facă mizerie, să nu arunce gunoiul aiurea. ASta in cazul in care au uitat de cei 7 ani de acasa. Daca i-au avut candva. În rest, totul a fost ,,ca la carte”.

Foto Ciprian Gaica.

Comentarii

comentarii