Sate din Banat cu concentrare mare de ,,Ioni” – ,,Balul Ionilor” de la Soceni VIDEO

Numele de Ion și Ionela cu derivatele lor sunt des întâlnite mai ales în satele din Banatul Montan. Sunt sate de la poalele Muntelui Semenic în care aproape 70% din populaţie, poartă numele de Ion, Ionică, Ionela, Ioana și derivatele lor. Și bănățenii îl poartă cu mândrie și îl sărbătoresc pe sfântul protector cu toată cinstea. Aşa că, sărbătorirea Sfântului Ion începe imediat după slujba de sfințire a apei de Bobotează şi se termină noaptea sau dimineața pe data de 8 ianuarie.

Locuitorii din satul Soceni din judeţul Caraş Severin aproape nu au odihnă mai ales în preajma Sfântului Ion. Aproape că nu există casă în care cineva nu poartă numele de Ion sau derivate. Chiar și primarul este Ion. Şi fiindcă tradiţia spune că fiecare trebuie urat şi felicitat de ziua lui, pe uliţele satului este un dute- vino continuu.


După ce sunt uraţi şi felicitaţi, Ionii îşi cinstesc musafirii cu răchie fiartă şi bucate alese după care pornesc şi ei în vizită la alţi Ioni. Şi uite aşa o comună întreagă din Banat face cel mai uşor schimb de Ioni fără a apela la fizică sau la chimie. Şi nimeni nu iese supărat sau în pierdere, ci dar foarte obosit a doua zi.

În jurul orei 22, punctul central de atracție al comunei, este căminul cultural unde are loc Balul de Sfântul Ion. La miezul nopții, cei ce poartă numele de Ion, intră în joc și oferă de băut celor prezenți. Apoi jocul continua atât cât îl ţine puterile pe fiecare, după care sătenii se îndreaptă spre casele lor.
Deschis de Sfântul Nicolae, șirul sărbătorilor de iarnă este încheiat de Sărbătoarea Sfântul Ion cu tradiționalul bal. Acum, până la zăpostit, sătenii își văd de treburi și o cam termină cu petrecerile. La\ lăsata secului înainte de intrarea în postul paștelui, va avea loc Balul Izmenelor când toată suflarea satului se îmbracă în costum popular şi participă la bal.

Comentarii

comentarii