@Breaking newsActualitateCultural

Satu nostru rumânesc la Mănăstirea Ortodoxă Româna din Mălainița

Satu nostru rumânesc la Mănăstirea Ortodoxă Româna din Mălainița. În ziua de duminică 13 octombrie, la Mănăstirea Ortodoxă Romana din Mălainița, a avut loc o manifestaţie spiritual – culturală ” Satu nostru rumânesc”. Manifestarea a fost organziată cu ocazia hramului Sf. Cuv. Maica Parascheva şi a anului dedicat sătui românesc de către Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

 

Manifestaţia a început cu Sf. Liturghie care a fost slujită de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrović, Vicar al Timocului. El a fost înconjurat de un sobor de 8 preoţi din Timoc, Morava şi Tara Mama România, iar răspunsurile le-au dat maicile de la Mănăstirea Sf. Ana din Orşova.

 

După Sf. Liturghie, a fost sfinţit un „sălaş” vechi din lemn din secolul 19-lea. Foarte degradat, salasul a fot reparat si reconditionat. Apoi a fost adus şi montat în curte mănăstirii.  „Sălaşul lu moşu Lisandru şi Miloşal Lisăndroaichi fiul lui” este una din ultimele căsuţe vechi păstrate din zonă.

 

După partea spirituală, a început programul cultural la care au participat mai mulţi solişti şi fluieraşii din zonă, precum şi cântăreţul Ion Creteanu şi un ansamblu folcloric din Tara Mama – Romania. La deschiderea părţi festive, Pr. Boian a vorbit despre importanţa satului, a rădăcinilor, a Bisericii neamului, limbii materne. Sfintia sa a spus cateva  despre importanţa „neuitări strămoşilor” şi întocmirea genealogiilor fiecărei familii.

 

Satu nostru rumânesc la Mănăstirea Ortodoxă Româna din Mălainița. „Un pom fără rădăcina puternică, nu rezistă la secetă. Un neam fără Biserică neamului şi satul romanesc, nu poate rezista mult şi pentru asta avem datorie sfântă să păstrăm jurisdicţia Bisericii neamului, satele noastre şi amintiri despre strămoşi noştri. Fiecare dintre voi scrieţi tot cea ce ştiţi despre strămoşii şi faceţi genealogii că nu totul ce ştim despre ei să plece cu noi pe lumea cealaltă. Dacă noi nu-i cinstim pe ei nici nepoţi noştri nu ne va pomeni pe noi”.

 

A consemnat pr Ovidiu Doru Ursu

Comentarii

comentarii