Turism

Satul lacustru de la Berzasca si-a deschis portile pentru turisti VIDEO

După atâta frig și polaie, în sfârșit s-a arătat și soarele peste Banatul Montan. Oamenii ținuți în case de vremea rea și ploioasă, nu au stat pe gânduri și au pornit într-o mică excursie de weekend. Mai ales că de săptămâna viitoare, se anunță din nou ploi. Unii dintre ai au ajuns și pe malul Dunării la Berasca, într-un loc unicat în România. Este vorba de un sat de vacanță lacustru ce poate fi vizitat și cine dorește, poate deveni locuitor al acestuia pentru un weekend sau pentru un concediu, sau o vacanță. Dar cu condiția să vă faceți rezervare din timp fiindcă nu prea sunt locuri decât cu programare. În zona Golfului Berzasca din Clisura Dunării, a apărut un sat cu aşezări lacustre. Este vorba de un proiect de dezvoltare turistică de mare anvergură care cu siguranță va schimba destinul economic al zonei şi poate, al întregii Clisuri a Dunării. Cum asta? Simplu! Venind la Berzasca, oamenii vor afla și de restul amenajărilor turistice din zonă. Gazdă vă va fi tot tanti Stana Liubimirescu, administratorul complexului turistic Egreta.

Comuna Berzasca din Caraş Severin, este aşezată într-un loc mirific în Clisura Dunării. De o parte sunt Munţii Locvei – mai exact – cei ai Almăjului, iar de cealaltă, apele marelui fluviu. Oamenii s-au aşezat în cele patru sate, Liubcova, Bigăr, Cozla şi bineînţeles, Berzasca. Dacă până mai în anii trecuţi, la Berzasca și în zonă, pe primul loc erau mineritul în cărbunele, exploatarea pietrei, a lemnului, în prezent, totul s-a întors la 180 de grade. Din oameni obişnuiţi cu munca grea, localnicii vor trebui să înveţe să se poarte frumos cu turiştii, să simtă frumosul şi să lucreze cu omul ca acesta să fie mulțumit, să revină în zonă și să mai povestească și altora unde a fost el și cât de bine s-a simțit acolo

Costurile de amenajare ale acestui proiect se ridică la peste un milion şi 200 de mii de euro. Prin acest proiect se urmăreşte ca zona să intre în atenţia turiştilor români şi străini. Printre altele, proiectul presupune realizarea unei faleze care să lege limita administrativă a comunei Berzasca dinspre Sicheviţa, Moldova Nouă până la limita judeţului Caraş-Severin cu judeţul Mehedinţi, circa 17 km de faleză. Faleza înglobează o alee pietonală, o pistă de biciclete, spaţiu verde, căile de acces către Dunăre prin aşa-zisele pontoane care vor fi realizate pentru pescari şi pentru cei care vor să aibă acces la ambarcaţiunile de agrement, la bărcile cu motor sau iahturi.

Fiindcă pe Dunăre circulă ambarcaţiuni de croazieră, mai bine de zece vapoare zilnic pe timp de vară, de-a lungul fluviului de la Viena, Strasbourg sau Budapesta la Tulcea, proiectul prevedea amenajarea a două porturi pentru a le face să acosteze şi în zona turistică Berzasca. Pentru aceasta, proiectul prevedea amenajarea a două porturi turistice la Cozla şi la Drencova. Deocamdată s-a realizat doar un sfert din proiect datorita familiei Liubimirescu care a crezut in acest proiect si se dovedeste ca au avut dreptate. Nici nu s-a deschis oficial complexul – ca turiștii au dat năvală.

Începând din această lună, primii turişti au început să sosească la Berzasca. I-a adus curiozitatea de a vedea minunea din Clisura Dunării, curiozitate ce s-a transformat în dorinţa de a locui acolo măcar câteva zile. Rezervările sunt făcute până în toamna şi cu greu se poate găsi câte un loc liber. Dacă ajungeți în zonă, încercați. În cazul în care nu sunt locuri, puteți servi o cafea, un suc sau o bere în albia Dunarii. La vreo 3 m deasupra apei. E ceva, nu?


Totul este din lemn şi din materiale ecologice, totul este simplu şi cald. S-a folosit lemnul la construcție, lemn special tratat. Cazarea costă 250 de lei pe noapte în bungaloul cu 4 locuri, micul dejun este inclus în acest preț, iar turiştii beneficiază de tot confortul: de la paturi mari şi moi și până la baie cu dus şi toaleta. În plus, aerul curat, soarele și combinația dintre Munții Almajului cu înălțimi de peste 1000 de metri de-o parte și apele Dunării de cealaltă, sunt un benefice spiritului și tonusului după o săptămână sau un an de muncă. Mai multe informații puteți găsi cu un simplu clik aici: https://complex-egreta.ro/

Comentarii

comentarii