Schimbare la vârf în rândul preoțimii: Protopopul Reșiței a fost schimbat din funcție

Protopopiatul Reșița va avea începând cu 1 februarie un alt Protopop. Este vorba de preotul Gheorghe Suveţi de la Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, Pătru Iacob, cum este cunoscută de reșițeni.

Noul Protopop al Reșiței, Gheorghe Șuveți îl înlocuiește astfel pe preotul Petru Berbentia. Petru Berbentia, se va reântoarce preot la biserica cu hramul „Sfinţii Petru şi Pavel“ din cartierul Govândari.

Petru Berbentia a fost numit în 2013 protopop al Reşiţei. Conform unei informații oficiale de la Episcopia Caransebeșului, schimbarea este pur și simplu administrativă, nu de altă de natură. Părintele Berbentia a spus pentru Radioresita că ,, schimbarea s-a făcut la cererea mea, din motive de sănătate. Am depus o cerere în acest sens cu câteva luni în urmă”.

Iată și varianta oficială, cea a Episcopiei Caransebeș: ,,Potrivit prevederilor art. 88 lit. n și art. 70, alin. 2 din Statutul pentru Organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial din data de 27 ianuarie 2016 preotul Petru Berbentia a fost revocat din funcția de protopop al Protopopiatului Reșița, începând cu data de 1 februarie 2016. În cadrul aceleiași ședinței s-a numit în funcția de protopop preotul Gheorghe Șuveți – paroh la parohia Sf. Arh. Mihail și Gavriil din Reșița, începând cu data de 1 februarie 2016. Hirotesia și instalarea în funcție a noului protopop va avea loc la data de 2 februarie 2016 la biserica Sf. Iosif cel Nou de la Partoș din Reșița, începând cu ora 16.00 și va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în prezența membrilor permanenței consiliului eparhial și a preoților din protopopiatul Reșița”.

Nota redacției: Se pare că în Caraș Severin, este cam greu să fii protopop. În ultimii 10 ani, la conducerea Protopopiatului Resita, s-au perindat trei protopopi: Părintele Petrica schimbat la 1 octombrie 2007 cu părintele Mirișan, apoi in 9 martie 2014, preotul Mirișan schimbat cu părintele Berbenitia și acum, părintele Berbentia schimbat cu părintele Gheorghe Șuveți.
Să nu mai vorbim de ,,mazilirea” protopopului șia Protopopiatului Oravița. La 1 decembrie 2012, după o funcționare de 250 de ani, Protopiatul Oravița a fost desfințat.

Nici situația financiară a protopiatelor din Caraș Severin, a BOR Caraș Severin – în general, nu era una prea roz. La data de 30 septembrie 2012, deci acum vreo trei ani și ceva, la nivelul judeţului Caraş Severin, printre alţi 100 de mari datornici, se găseau şi Protopopiatul Ortodox Oraviţa, cu 1.381.656 de lei, urmat de Protopopiatul Ortodox Caransebeş – 1.134.442 de lei, Protopopiatul Ortodox Reşiţa – 592.184 de lei şi Protopopiatul Ortodox Băile Herculane, cu 483.234 de lei. La rândul ei, Episcopia Caransebeş, datora bugetului consolidat al statului, suma de 185.606 de lei. Repetăm – asta era situația financiară la data de 30 septembrie 2012. Oare cum o fi acum ?

Comentarii

comentarii