Școala a început, iar polițiștii sunt în mijlocul elevilor

Școala a început, iar polițiștii sunt în continuare în mijlocul elevilor, încă din primele săptămâni, pentru a-i învață cum să fie în siguranță pe stradă, dar și la școală.

De data aceasta, ochișorii curioși care au urmărit cu interes lecția de educație rutieră pe care polițiștii de la Serviciul Rutier, Biroul Siguranță Școlară și Poliția Stațiunii Băile Herculane au prezentat-o, au fost cei ai elevilor claselor primare ale Liceului „Hercules” din Băile Herculane.

Polițiștii le-au reamintit celor aproximativ 150 de copii de la această școală principalele reguli de circulație pe care trebuie să le cunoască și să le respecte, activitatea fiind una interactivă, în cadrul căreia copiii au participat activ prin adresarea de întrebări și oferirea de răspunsuri.

_Câteva reguli importante de circulație pe care trebuie să le respecți pentru siguranța ta:

-Cunoaște semnele de circulație. Semnele de circulație sunt indicatoarele care îți arată ce ai voie și ce nu ai voie să faci atunci când ești în preajma lor. De exemplu: când ai voie să traversezi strada, pe unde poți să traversezi sau pe unde ai voie să mergi cu bicicleta.

-Oprește-te, uită-te și apoi traversează strada! Nu traversa dacă nu există o trecere, cu semafor, când trebuie să traversezi doar pe verde, sau fără semafor, când trebuie să te uiți în stânga și apoi în dreapta. Dacă trec mașini, așteaptă să treacă și apoi traversează.

-Fii atent la sunetele din jurul tău! Când ești afară, nu asculta muzică tare la căști.

-Nu alerga pe stradă! Niciodată nu alerga când traversezi strada pe trecerea pentru pietoni.

-Mergi mereu pe trotuar. Când ești pieton, folosește mereu trotuarul.

-Nu scoate mâinile afară atunci când ești în mașină. E periculos să scoți mâinile sau capul pe geam atunci când ești în mașină. O altă mașină în trecere te poate răni.

-Poartă centura de siguranță de fiecare dată și mergi în scaunul de copii, dacă ai o înălțime mai mică de 1,35 m!

-Mergi pe bicicletă în siguranță! De la 14 ani ai voie să circuli cu bicicleta pe drumul public, dar poartă întotdeauna cască de protecție, iar când se întunecă folosește vesta reflectorizantă și semnalele luminoase ale bicicletei!

De asemenea, tot ieri, polițiști de la Biroul Siguranță Școlară, împreună cu specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, au desfășurat activități de prevenire a traficului și a consumului ilicit de droguri, la Liceul Bănățean Oțelu Roșu.

În acest context au fost abordate aspecte referitoare la consecințele consumului de droguri, factorii de risc și factorii de protecție în ceea ce privește consumul.

Este important pentru noi să contribuim la formarea comportamentelor responsabile și conștiente în rândul copiilor și tinerilor. Copilul educat astăzi din punct de vedere rutier sau antiinfracțional, va fi adultul protejat de mâine, care va contribui, la rândul lui, la scăderea riscului rutier și implicit, la creșterea siguranței în trafic și în întreaga societate.

Comentarii

comentarii